Koopwoning eerst 2 jaar huren, verstandig.??


19 januari 2022

Vraag nummer: 64208

Zeer geachte heer/mevrouw; Even een vraagje: In principe kan ik een woning kopen.., maar...! De man/eigenaar is onlangs overleden, vrouw wegens dementie opgenomen in zorginstelling. Er zijn 2 kinderen/erfgenamen. Onlangs heb ik alleen telefonisch contact gehad met zoon, volgende week een Live-afspraak, en bezichtiging. (Voorlopige?) Wens van kinderen is 2 jaar het huis aan mij verhuren, en dan zou ik het kunnen kopen. Dit i.v.m. evt omzeilen hogere zorgkosten voor de moeder; en volgens mij ook de angst dat er voor de 2 kinderen weinig of niets meer te erven valt??
Vraag: is dit verstandig voor mij om dit te doen? Zijn er goede constructies mogelijk voor mij om deze woning in bezit te krijgen?? Wat zijn evt haken en ogen waarmee ik rekening moet houden? Hoe moet ik handelen bij evt doorgaan van koop mijnerzijds? Ik sta open voor uw advies, en kijk erg uit naar uw reactie. Alvast mijn hartelijke dank daarvoor. Met vriendelijke groeten; Tim Notenboom.

Antwoord:

Geachte heer,

Het spijt me maar deze rubriek leent zich niet voor advies bij aankoop van vastgoed. Daarvoor zou u een makelaar of een notaris kunnen raadplegen.
Indien u de woning wenst te kopen, dan is het in elk geval verstandig om een koopovereenkomst te sluiten. Daarin kan bepaald worden op welk moment de daadwerkelijke overdracht zal plaatsvinden. In theorie is het denkbaar dat dat moment wat verder ligt dan gebruikelijk. Verder kunnen er eventueel nadere voorwaarden worden opgenomen, waaronder eventueel ontbindende voorwaarden.
In ieder geval is aandachtpunt aan de kant van de verkoper of de kinderen wel bevoegd zijn tot verkoop/levering, omdat in beginsel mogelijk moeder de eigenaresse is.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >