kindsdeel overleden (gescheiden) vader


10 april 2006

Vraag nummer: 10264  (oude nummer: 7855)

Geachte heer, mevrouw,

De situatie is als volgt:
Na echtscheiding blijven de minderjarige kinderen bij de moeder wonen. De vader trouwt opnieuw in gemeenschap v. goederen, zonder testament. Stel dat de vader overlijdt. Klopt mijn redenatie?
Volgens mij erft de nieuwe echtgenoot (langstlevende) het deel van haar echtgenoot. De kinderen behouden hun legitieme portie en kunnen dat oa pas opeisen bij het overlijden van de vrouw (dus de nieuwe vrouw van hun vader). Als de kinderen op dat moment nog steeds minderjarig zijn, wordt dit geld onder toezicht van een curator of bewindvoerder bewaard? Als de moeder (waar de kinderen wonen) het namelijk onder beheer zou krijgen, ontstaat er een grote kans op verkwisting.
Hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vr. gr.
Maickel van der Heide

Antwoord:

Geachte heer,

Het klopt redelijk. Kinderen krijgen niet slechts legitieme maar volledig kindsdeel. Alleen dat kindsdeel is een zeer beperkt opeisbare vordering in geld. Ze krijgen dus niks in handen, dus het gevaar van een verkwistende moeder is zeer beperkt. Er dreigt wel een ander gevaar, als de kinderen na vader overlijden is hun moeder hun erfgenaam. Dus erfenis van vader gaat via het overlijden van de kinderen naar moeder.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.