Kennisgeving van overlijden.
17 december 2008
Vraag nummer: 12287 (oude nummer: 11997)
geachte heer/mevrouw,
De moeder van mijn overleden vader schijnt nog in leven te zijn, dit is niet geheel zeker overigens.
Mijn vader was een kind uit een normaal huwelijk.
Mijn vader had geen contact meer met zijn moeder.
Mijn broer en ik willen nu eigenlijk weten, of zij nog in leven is en of wij recht hebben op een nalatenschap, als enige erfgenamen van mijn vader in het geval zij overleden zou zijn.
Dit zou dan niet zozeer om een geldelijke nalatenschap hoeven gaan, maar meer om dingen die direct met mijn vader te maken hebben.
Dit laatste stel is zo, omdat ik mijn vraag ook in het andere topic gesteld had.
Daar vertelde men dat niemand de plicht heeft om nabestaande op te zoeken en te verwittigen indien er geen nalatenschap zou zijn.
Maar het lijkt ons dat wij zelf bepalen wat wel of geen nalatenschap is. Een item dat direct met mijn vader te maken heeft is wellicht waardeloos voor een derde maar niet voor ons.
Dus concreet ;
- Kan mijn grootmoeder overlijden zonder dat wij dat weten.
- Kan bij een evt overlijden, een derde bepalen of er sprake is van een nalatenschap of niet.
- Is er een manier om mijn grootmoeder te lokaliseren op basis van de naam van mijn vader (andere gegevens zoals meisjes naam van mijn grootmoeder zijn er niet)
- Op basis van onze achternaam is het niet te doen daar onze naam in de top3 van meest voorkomende namen voorkomt en mijn grootouders in Amsterdam woonde, waar
zeer veel mensen met deze achternaam leven en overlijden.
Graag uw visie.
Antwoord:
Geachte heer,
Indien iemand overlijd en er bepaalde betalingen gedaan moeten worden, dan zullen banken doorgaans voordat ze tot deblokkering van de rekening overgaan vragen om een verklaring van erfrecht. Een notaris maakt deze op verzoek op. De notaris zal dan op zoek gaan naar de erfgenamen.