Kennisgeving van onterven?


29 april 2011

Vraag nummer: 24793  (oude nummer: 16670)

- Oudtante
- Zus van oudtante (grootmoeder) overleden
- Dochter van zus oudtante (oma) overleden
- Zoon van zus oudtante (neef)
- Tantes (dochters van de dochter van zus oudtante)


De oudtante van mijn moeder en haar zussen is overleden. De moeder (mijn oma) van mijn tantes en moeder leeft niet meer en ook hun grootmoeder niet meer. 2 jaar voor oudtante haar dood heeft zij met haar neef (broer van mijn oma) haar testament laten veranderen waarbij grootmoeder (haar zus die 3 jaar eerder overleden is) en dus ook mijn oma, mijn moeder en tantes zijn onterft.
Neef krijgt huis met land en er gaat € 50.000 naar de dochter van de broer van haar overleden man, die amper haar gezicht heeft laten zien.

Kunnen mijn moeder en mijn tantes onterft worden zonder enig bericht hierover te krijgen?
De broer (én zijn vrouw) van mijn oma (dus de neef van oudtante) kunnen oudttante een duwtje in de rug hebben gegeven door op haar 92e nog naar de notaris te sturen?!

Kunnen wij hier iets aan doen?
Ik weet dat mijn oudtante groots van mijn moeder hield, zij stond altijd voor haar klaar in tegenstelling tot de neef en zijn vrouw en een ander ver familielid.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Het kan inderdaad behoorlijke emoties oproepen, maar er is geen algemene plicht onterfde erfgenamen te berichten hiervan.

De notaris het opstellen van een testament maakt zal heel goed in de gaten houden of degene die het testament maakt zijn/haar (uiterste-) wil kan verklaren. Dat is dan ook het uitgangspunt. Vandaar dat het zeer aan te raden contact op te nemen met betreffende notaris.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.