Kan verwerping Erfenis worden afgewezen?


3 december 2009

Vraag nummer: 13259  (oude nummer: 14494)

Mijn schoonvader is overleden en omdat wij al jaren (20 jaar) geen contact meer hadden en wel weten dat hij eea niet goed op orde had....gaan wij de erfenis verwerpen. Eerst doen we dit nu voor onze kinderen (werd ons verteld dat dit eerst moet) en daarna voor onszelf ook. We hebben gezien op het formulier dat we overzicht van bezittingen en schulden bij moeten voegen maar dit is natuurlijk erg summier omdat we geen contact hadden. Is er een kans dat een verwerping afgewezen kan worden? Wij zouden gewoon echt niet door dit overlijden in de problemen willen komen en hebben tevens geen behoefte de zaken van de overledene af te handelen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het lijkt mij niet kunnen dat eerst namens de kinderen wordt verworpen. Je moet uiteraard eerst aanwezen zijn als erfgenaam om te kunnen verwerpen. Via plaatsvervulling gaat dat pas als de ouder heeft verworpen. Het meest in de buurt van het gewenste resultaat komt lijkt mij de verwerping tegelijkertijd.

Overigens moet namens minderjatige kinderen beneficiair worden aanvaard en is toestemming van de rechter voor verwerping nodig. In dat geval zou ik als ik u was 'gewoon' eerst toestemming vragen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >