Internationale vererving


22 oktober 2013

Vraag nummer: 36055

Geachte heer,
Betreft een complexe situatie,
expartner (niet gehuwd of samenleveingscontract en sinds 2007 niet on speaking terms) is onlangs plotseling overleden. Sinds 2006 woonachtig in de VS en in 2008 aldaar hertrouwd met Amerikaanse. Zijn (thans) weduwe gesproken die aangeeft dat hij niets had geregeld en dat zij in feb '13 een levensverzekering op zijn naam heeft afgesloten voor zijn 3 kinderen en 1 stiefzoon. Hetwelk echter wordt uitgekeerd (en dan eventueel vrijkomt op hun 18e verjaardag) wanneer de doodsoorzaak is vastgesteld (mijn ex is getaserd door de Miami Police). Volgens berichten op internet geldt in dit geval het Amerikaans recht. Naast het trauma valt ook de kinderalimentatie weg waardoor mijn zoon (2006) en ik in "zwaar weer" komen.
Als ik de krantenberichten mag geloven floreerde zijn bedrijf in de VS met een jaarlijkse omzet van 10 miljoen dollar en ik heb het idee dat de weduwe mij wil doen laten geloven dat er niets is wat ze voor mijn zoon kan doen dan de kosten voor therapie (rouwverwerking) te vergoeden. Ook totaal geen info/medewerking van ex-schoonvader en ex-schoonzus (beide bedrijfsjuristen) aangaande de mogelijkheden voor mijn zoon.
Concrete vragen: Is daadwerkelijk het Amerikaans recht van toepassing en wat zijn daarbij mijn opties om de belangen van mijn zoon te behartigen aangezien er niemand anders het voor hem doet?

bij voorbaat veel dank.
met vriendelijke groet,
LMN

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat niet goed mogelijk vanaf deze plaats te beoordelen en dus te beantwoorden. Het hangt ook van veel omstandigheden af. Nationaliteit, eventuele rechtskeuze, waar 'ligt' het vermogen, nationaliteit van de kinderen enzovoort. Ik raad u aan langs een notaris in uw buurt te gaan voor informatie en indien u niet verder komt, toch eventueel een specialist in deze te raadplegen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.