geen testament


21 februari 2014

Vraag nummer: 37447

Geachte heer van de Griend,

Vorig jaar zomer is er bij mijn vader nierkanker geconstateerd met uitzaaiingen geen kans op genezing. Hij overleed dit jaar in Polen aan de gevolgen van deze vreselijke ziekte.

Hij heeft de Nederlandse nationaliteit (paspoort), had zich in augustus 2012 uitgeschreven uit Nederland en is na zijn pensioen in 2009 naar Polen verhuisd.

Mijn vader was 3x getrouwd. Uit het eerste huwelijk 3 kinderen, gescheiden opnieuw getrouwd toen kwam ik. Ik heb goed contact met de andere kinderen. Echter, hij scheidde ook van mijn moeder. en trouwde opnieuw, geen kinderen uit dit derde huwelijk. De vrouw uit zijn 3e huwelijk is overleden in 2007. En sinds 2009 had hij een Poolse vriendin, ze woonden ieder apart in hun eigen appartement. Toch hadden ze wel een relatie, hetzij nooit formeel op papier.

Nu heeft hij geen testament, wel vertelde hij aan mijn (half)broer en mij dat als hij in Nederland zou blijven en sterven hij geld voor z'n uitvaart naar ons zal overmaken. Hij had hiervoor gespaard. Indien hij in Polen zou zijn zou hij het geld aan zijn vriendin overmaken. Half oktober vertelde hij mij, dat hij 6000,- euro heeft overgemaakt. De begrafenis kosten waren uiteindelijk 2000,- euro. Zij heeft goed voor hem gezorgd en de uitvaart goed geregeld dus voor ons prima dat zij het restant houdt en er iets leuks mee doet.

Nu zien wij deze week nu wij toegang hebben tot zijn bankrekening dat er nog eens 13500,- euro naar haar is overgemaakt, waarvan 6000,- euro met de omschrijving belasting 2013. We weten dat ze zijn pincode wist, omdat ze het zelf aan ons vertelde. We hadden wel verwacht dat onze vader haar goed wou nalaten, maar hier schrokken we even van. Want er is nu nog geen 7000,- euro over die we moeten delen met z'n 4-en.

Daarnaast heeft vader vrijstelling van inkomensbelasting nu hij uitgeschreven is uit Nederland, (niet dubbel betalen voor wettelijke premies en inkomsten). Echter al zijn inkomsten kwamen wel uit Nederland, z'n pensioen z'n zorgverzekeraar alles.
1. Wij zijn nu bang dat wij zijn kinderen worden aangeslagen voor 2013 door de Nederlandse belastingdienst, omdat er in Polen geen aangifte gedaan hoeft te worden wanneer deze persoon is overleden dit jaar (hier heb ik al bevestiging van).
2. En mag er zonder testament zomaar in de maand, 5 weken voor zijn overlijden 13,500 euro overgemaakt worden? Of geld hier de 180 dagen regel tevens omdat zij geen wettelijke erfgenaam is?
3.Geldt dan ook het Nederlands recht, omdat hij korter dan 5 jaar in Polen woont?

Wij zijn er zelf al uit dat we het prima vinden wanneer ze alleen die 6000,- voor de belasting terugstort (deze transactie is van januri de rest in december 2013 incl. uitvaart).
Bij de inboedelverdeling hebben we veel voor haar achtergelaten; zijn auto staat al op haar naam, de pc, radio, laptop moderne grote pc beeldscherm hebben we haar en nog veel meer nagelaten.

Zij zegt dat pa het zelf heeft overgemaakt en wil die 6000,- gebruiken om de belasting over de 13500,- uit 2013 mee te betalen.

Wat nu? Alvast bedankt voor Uw uitleg en geduld.
Daarnaast dat het zijn wens was. Er is echter geen testament, e-mail of wat dan ook van hem te vinden die dit onderbouwen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vragen en uw situatie zijn wat te uitgebreid om daarop helemaal te kunnen ingaan. Welk recht van toepassing is, is uiteraard een hele belangrijke vraag, maar die kan ik in deze rubriek niet beantwoorden.

De 180 dagen regeling is overigens een fiscale regeling en niet zozeer een civielrechtelijke. De inhoud van een testament zou overigens geen directe invloed hebben op het doen van schenkingen (tenzij eventueel via de legitieme aanspraak, indien al van toepassing).

Of onbevoegd gebruik is gemaakt van een volmacht/pincode kan ik vrees ik ook niet beoordelen. Hoe dan ook zal het nietb aanvoudig zijn om dat aan te tonen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.