erfrecht


19 november 2009

Vraag nummer: 13220  (oude nummer: 14406)

Geachte heer/mevrouw,

Mijn schoonmoeder is kort geleden overleden en haar oudste zoon regelt alle zaken omtrent dit overlijden en de dingen die geregeld moeten worden.
Een van die dingen zijn de contante bedragen die mijn schoonmoeder in huis had. Ze had diverse spaarpotjes op diverse plaatsen verstopt. Alle kinderen wisten dit. een 5 maanden voor haar overlijden was ze geld kwijt, veel geld. toen mijn man op onderzoek zou gaan wat er gebeurt was vertelde me schoonmoeder dat ze er al achter was wat er gebeurd was en dat het goed zat.
het bleek dat die oudste broer geld "geleend" heeft om een grote aanschaf te kunnen doen.
Nu mijn schoonmoeder is overleden zegt mijn zwager dat hij zijn moeder al had afbetaald en de recuutjes daarvan al heeft weggegooid, en dat er daarna geld gestolen is. Al het geld dat in huis was, behalve een € 10,= uit haar portemonee(ze had altijd € 50,= in reserve in een verstopt vakje). Zodra mijn man vraagt hoe het allemaal zat en er inzage om vraagt krijgt hij te horen dat het hem niets aangaat. Zelfs de rekening van de begravenis zien we niet, terwijl we weten dat, nu het geld "gestolen" is, die rekening niet betaald kan worden.
Nou ja een heel verhaal, maar hoe kan mijn man zijn broer dwingen om inzage te geven over de situatie omtrent zijn moeder en andere dingen die er logischer wijs spelen?
In afwachting van uw reactie,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het blijft in dit soort gevallen een lastige kwestie. Als er sprake is van een lening (aantoonbaar) een geen aantoonbare aflossing, dan zou je kunnen stellen dat de lening nog uitstaat en nog terugbetaald moet worden.

Uiteraard moeten de erfgenamen samen één en ander afhandelen en kan de één niet zomaar de anderen daar buiten houden. Gebeurt dat toch dan zou een gang naar een advocaat te overwegen zijn, maar het blijft lastig.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >