erfrecht familiebedrijf


6 januari 2008

Vraag nummer: 11467  (oude nummer: 10051)

Geachte heer Van de Griend,

Ik stel deze vraag voor een vriendin. Zij bevindt zich in een lastige positie en raakt volledig 'verlamd' als het ter sprake komt.
Het betreft een familiebedrijf en is een horecagelegenheid. Er zijn drie kinderen. Alle kinderen hebben in de zaak gewerkt. Mijn virendin is destijds ziek geworden/gemaakt en werkt niet meer in de zaak. Ook haar zus werkt niet meer in de zaak. De ouders hebben de zaak verkocht aan hun broer. Geschatte waarde zaak ieg 1.000.000 euro. Het bedrag waarvoor de zaak aan hun broer is verkocht is onbekend/onduidelijk. Beide zussen hebben een lening (sinds 1992)van ca. 20.000 euro bij de zaak. Deze schuld zou middels schenkingen verminderd worden. Dit blijkt nooit te zijn gebeurd. Zij zijn niet uitgekocht. De ouders staan borg voor hun zoon. De ouders hebben nog een eigen huis. Er is geen testament. Het ter sprake brengen van deze hele kwestie binnen de familie is moeilijk. Wat staat mijn vriendin te wachten als haar ouders overlijden? Hadden de ouders haar en haar zus hun kindsdeel moeten betalen toen zij de zaak aan hun zoon verkochten. Kan zij op dit moment iets ondernemen?

Met vriendelijke groet,

Annette Sanderman

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als je eigenaar bent (ic. ouders eigenaar van een zaak), dan kunnen zij ermee doen en laten wat zij willen.

Als zij verkopen tegen een te lage waarde, dan is het eventueel een schenking. Als daar sprake van is, dan kan dat fiscale gevolgen hebben en mogelijk (bij overlijden van de ouders) een beroep op de legitieme portie rechtvaardigen.

Op dit moment doe je er niets aan. Hopelijk staat de lening goed op papier.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.