erfrecht en en/of rekening


7 april 2006

Vraag nummer: 10249  (oude nummer: 7829)

Geachte mijnheer van de Griend,

Mijn vraag luidt als volgt mijn vader is 8 weken geleden overleden ik ben zijn enige dochter. Heb ook een verklaring van erfrecht er is geen testament mijn vader was ook niet gehuwd, etc.
Er is wel een stiefdochter (niet erkend) die nu ook rechten claimt op basis van een gezamelijke rek die zij met mijn vader had.Zij heeft geen inbreng op deze rek gehad dit was puur uit het oogpunt dat als mijn vader iets kreeg zij nog handelingen kon verrichten. Zij heeft nu een advocaat in de arm genomen om geld uit de nalatenschap te eisen op basis van "verbintenis" Mijn vader had niets geregeld ik ben dus zijn enige erfgenaam. Kan zij nu tegen mij procederen c.q. kan zij uberhaupt rechten claimen op de nalatenschap?
Zij heeft inmiddels al een zeer groot bedrag uit de nalatenschap onttrokken op het moment dat mijn vader op sterven lag. Daarom is op haar rek bslag gelegd. Tevens weigert zij om van de gezamelijke rek. af te gaan (die ik dus nu inmiddels met haar samen heb) Heeft zij rechten op de gelden die van mijn vader waren?

Met vriendelijke groeten,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De en/of rekening blijft een bron van onduidelijkheid. Dat blijkt ook weer uit uw vraag. Ik zou zeggen: degene die erop stort is ook de eigenaar daarvan. De ander heeft slechts beschikkingsmacht erover.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.