erfenis


29 september 2011

Vraag nummer: 26199

Hallo,

in 2009 is mijn moeder overleden aangezien er geen schulden bekent waren heb ik de erfenis geaccepteerd voor een nette afwinkeling. mijn moeder was vlak daarvoor gescheiden van mijn vader samen hadden zij een hypotheek op een boot. in de echtscheidings papieren stond vermeld dat mijn moeder afstand deed van de boot en dat alle opbrengsten na evt verkoop of schulden voor mijn vader waren.
nu de bank de boot moet verkopen (mijn vader kan dit niet meer betalen) blijkt dat dit nooit uitgevoerd is. Dus met resultaat dat de bank nu het schuld bedrag wat overblijft na de verkoop van de boot op ons wil verhalen.
dit kan aardig oplopen.
kan ik dit nog voorkomen?

Antwoord:

Geachte heer,

Een probleem dat heel veel voorkomt, met name ook tijdens leven nog. Bij de financierings neemt de bank doorgaans beide echtgenoten als hoofdelijke schuldenaars. Komt het tot scheiding dan spreken partijen meestal af dat de één deze schulden voor zijn/haar rekening neemt. Dat is echter een afspraak tussen partijen, de bank hoeft dat niet te volgen. In het kader van de verdeling wordt doorgaans de bank gevraagd om de andere echtgenoot te ontslaan van de aansprakelijkheid. Dat gebeurt echter (lang) niet altijd en als het wel gebeurt is de bank niet verplicht dat te doen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.