Erfenis en bewind


31 juli 2006

Vraag nummer: 10481  (oude nummer: 8249)

De afgelopen dagen heb ik deze rubriek door gelezen en Uw antw. op de diverse vragen gelezen. Mijn bewondering heeft U in ieder geval zeker omdat dit gratis en voor niets is en dat is ongelooflijk in deze tijd nietwaar. Helaas heb ik ook een aantal vragen die misschien ook in aanmerking komen voor een klein antwoord.

Door het kantongerecht is een prof.bewindvoerder aangesteld op verzoek van anderen omdat de erfgenaam "zoek" was. Erfgenaam (ik) ben intussen gevonden na lange tijd. Erfenis is een behoorlijk som geld wordt gezegd maar er zijn kosten van dat bewind en natuurlijk de opsporing en de toekomstige afhandeling van het testament. Deze kosten worden na de aanvaarding van de erfenis bekend gemaakt. Mijn vragen: Heb ik er recht op om deze kosten/rekeningen eerst te zien? Kan ik zelf een notaris aanstellen of moet ik genoegen nemen met de door de bewindvoerder aangestelde notaris. De erfenis is nog niet aanvaardt en ik wil deze dan ook beneficiair aanvaarden, U spreekt in bep. gevallen is een lichte vereffening mogelijk zou U mij kunnen vertellen in welke gevallen?? Heb ik recht op originele akten/bewijzen of moet ik volstaan met kopieen. Er is een schuldbekentenis maar dat is een copy en bepaalde dingen kloppen niet.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Mij lijkt dat u dat wel van te voren moet weten, anders weet u niet waar u ja of nee tegen zegt.

Verder lijkt het mij dat de erfgenaam de notaris aanwijst. Daarnaast kunt u natuurlijk zelf ook een notaris in de arm nemen, mocht het eerste niet opgaan.

De lichte vereffening is om te voorkomen dat er door de vereffening niet teveel extra kosten komen. Deze lichte vereffening is vooral een mogelijk als er duidelijkheid is omtrent de schuldeisers.

Mij lijkt dat een erfgenaam ook recht heeft op originele akten, zeker als een ander daar niet direct recht op heeft.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >