Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Diverse onverdeelde boedels door elkaar heen

17 augustus 2003

Vraag nummer: 7977 (oude nummer: 2923)

Ten tijde van het overlijden van mijn vader in 1999 liep een rechtzaak over het apartement van mijn opa en oma (mijn vader en tante waren erfgenamen) dat door de ex-vriend van mijn tante onrechtmatig is verkocht. Mijn ouders zijn in 1998 gescheiden (toen liep de rechtzaak nog niet). De rechtzaak is eind 2000 gewonnen. Tot die tijd kon de boedel van mijn vader niet afgehadeld worden omdat mijn vader schulden had en onduidelijk was of dit door de rechtzaak betaald zou worden. Het appartement was inmiddels verkocht omdat de huurster gestorven was en mijn tante en ik de hypotheek niet konden en mochten (vanwege beneficiaire aanvaarding door mij) betalen. Mijn moeder meende dat het huis onverdeelde boedel was en eiste 1/4 op (in hun scheidingsakte was hierover niks afgesproken). Omdat ik dan de schulden van mijn vader niet zou kunnen betalen en ik alle last van de rechtzaak had gehad, zijn we overeengekomen dat de schulden eerst betaald zouden worden en het bedrag dat overbleef tussen mij en mijn moeder verdeeld zou worden. Nu komt er van nog een eerdere rechtzaak tegen de vriend van mijn tante een bedrag vrij. Moet ik dit met mijn moeder delen? Ik vraag me af of de verdeling juist is verlopen: op de dag dat mijn vader overleed was het appartement niets waard : er zat 80.000 hypotheek op en er woonde een huurster in. Had mijn moeder überhaupt wel recht op een deel van de verkoopopbrengst (nadat de huurster gestorven was is het huis te koop gezet en heeft het 230.000 opgeleverd)of een bedrag hoe dit was op de dag van het overlijden van mijn vader?

Antwoord:

Geachte mevrouw Pieterse,

U schetst wel een heel ingewikkeld geval. Eigenlijk zou u één en ander in alle rust en met overlegging van alle documenten moeten voorleggen aan uw notaris.

Om toch enige richting te geven, met name in de relatie tussen u en uw moeder, het volgende:

Van belang is of bij het overlijden van uw grootouders uw ouders nog gehuwd waren in gemeenschap van goederen. Is dat zo en was geen testament gemaakt met de zogenoemde privé clausule, dan viel het erfdeel in de gemeenschap van goederen van uw ouders. Bij scheiding had uw moeder dus recht op de helft van de erfdelen in dat geval. Is daar bij scheiding niets over vermeld, dan wil dat niet zeggen dat uw moeder haar rechten heeft verspeeld en zou zij dus ook nog rechten hebben bij verkoop. Het aandeel van uw vader komt uiteraard aan u ten goede.

Waar de gelden van de tweede rechtzaak vandaan kwamen is mij niet duidelijk, dus kan ik u ook niet zeggen wie daartoe gerechtigd is.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder