Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Consequenties verwerpen nu en later

13 oktober 2004

Vraag nummer: 8722 (oude nummer: 4802)

Geachte Notaris,

Mijn vader is oktober 2004 overleden. Hij was in gemeenschap van goederen getrouwd. Hij laat achter: een vrouw, een zoon met een bijstandsuitkering, een zoon die al langere tijd getrouwd is in gemeenschap van goederen, een huis met kleine hypotheekschuld en een bedrag aan spaargeld. Beide zonen hebben geen kinderen. Ik heb een aantal vragen m.b.t. verwerping.

1 Als wij (beide zonen en wellicht mijn vrouw) ons erfdeel verwerpen, komt dit dan ten goede aan onze moeder of kunnen broers, zussen en neven van onze overleden vader nog een deel opeisen ?

2 Heeft dit verwerpen nog consequenties voor de bijstandsuitkering van mijn broer ? En heeft aanvaarding trouwens ook consequenties (korting), ondanks dat hij het vrucht gebruik niet geniet zolang mijn moeder nog in leven is ?

3 Heeft dit ook consequenties voor het bedrag aan successierechten die mijn moeder dient te betalen (moet zij nu ons bedrag aan belasting betalen ondanks een vrijstelling voor partners van bijna 5 ton) ?

4 Heeft dit ook nog consequenties voor ons broers voor het verkrijgen van de erfenis bij het overlijden van mijn moeder ?

5 Bij aanvaarding, dient mijn broer met bijstandsuitkering bij moeder en broer aan te kloppen voor het betalen van de sucessierechten over zijn erfdeel waar hij nog geen vruchtgebruik van heeft en dus ook niet de middelen om die te betalen ? Of heeft hij recht op vermindering danwel kwijtschelding ?

Dank u.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat zijn nogals wat vragen.

Door verwerping bent u geen erfgenaam meer. Betreffend erfdeel komt dat ten goede aan uw kinderen. Zijn die er niet dan wast het aan bij de andere erfgenamen. Broers en zussen komen pas in beeld indien in groep I (schtgenoot/kinderen) geen erfgenamen zijn.

Verwerping kan door een uitkerende instantie worden gezien als onvoldoende besef van verantwoordelijkheid met als gevolg korting op de uitkering.

Verwerping heeft geen gevolg voor het (voor verwerping) verschuldigde successierecht. De kinds-successiebelasting blijft dus gewoon in stand (te betalen door de overblijvende erfgenaam, daar zal uw moeder niet zo blij mee zijn).

Per nalatenschap heb je de keuze tussen (benef.) aanvaarden en verwerpen.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder