broer is overleden zonder vrouw of kinderen


14 januari 2006

Vraag nummer: 9914  (oude nummer: 7282)

Mijn broer is op jonge leeftijd plotseling overleden, hij was niet gehuwd en had geen kinderen.wij zijn van italiaanse afkomst,ik ben de enige broer die in nederland woond, mijn moeder en een broer en twee zussen wonen nog in italie en nog drie broers in zwitserland.
mijn overleden broer had een koopwoning zonder overwaarde en erg veel schulden bij de bank, wij als fam. hebben niet de middelen om dat te betalen, dus de woning zou verkocht moeten moeten, er is vanaf zijn overlijden geen hypotheek meer betaald en verdere vaste lasten, wij hebben iedereen aangeschreven ,maar toch krijg ik steeds post van incassoburo's.
ik heb alleen getekend voor de uitvaart en overbrenging naar italie, (want daar is hij begraven)dat was voor een totaal bedrag van €4000,= maar wij hebben de middelen niet om dat te voldoen.ik heb getekend omdat dat moest maar ik was er met mijn hoofd niet bij want mijn broer was net overleden! Toen de rekening van het uitvaartcentrum kwam was het een bedrag van €6.500.00 (zonder ening overleg) omdat de kist duurder uitkwam dan wat de ondernemer had vermeld.moet ik dat bedrag nu betalen?de notaris adviseerd om de ervenis beneficiar aan te nemen, betekend dat dat wij van alle openstaande schulden kwijtgescholden worden? en moeten wij de rekening van de notaris ook betalen?Mijn vraag is moeten wij de ervenis beneficiar aannemen
of moeten wij de ervenis verwerpen?hopende op een spoedige reactie,
met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte heer,

Als nederlands recht van toepassing is, zijn de erfgenamen aansprakelijk voor de schulden. Je bent pas erfgenaam als je hebt aanvaard. Zolang je dat nog niet hebt gedaan is verwerpen of beneficiaire aanvaarding een optie. Ik kan u helaas geen advies geven wat het beste is. Ik hoop alleen dat er iemand is of meerdere personen zijn die beneficiair aanvaarden zodat één en ander wel afgewikkeld kan worden.

Beneficiair aanvaarden wil zeggen dat de wettelijjke vereffening van toepassing is. Deze gaat gepaard met vele voorschriften.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >