broer heeft kindsdeel


4 oktober 2011

Vraag nummer: 26269

hallo,
mijn broer heeft financiele problemen. hij heeft een paar jaar geleden al 75000 euro van mijn ouders geleend. hierover betaald hij zelf de rente. maar nu heeft hij weer 25000 euro geleend en ook daarover betaald hij de rente. mijn ouders zeggen dat dat straks maar van de erfenis afgehaald moet woren, (hij heeft zijn kindsdeel gehad). kan dat? moeten wij dit officieel vast laten leggen bij een notaris of is het voldoende dat het gewoon op papier komt, is dat rechtsgeldig. mijn ouders hebben zelf een hypotheek van 44000 euro, maar door mijn broer hebben ze nu een hypotheek van 1440000 euro. de waarde van hun huis is ongeveer 300000 euro.
kunt u ons adviseren wat ik het beste kan doen?
groet,
joop

Antwoord:

Geachte heer,

Om te beginnen moeten leningen heel erg goed worden vastgelegd en dan met name de rente, rentevastperiode, aflossingsverplichting én de momenten van opeisbaarheid van de lening. Ik raad aan dat via een notaris te laten verzorgen.

In de nalatenschap van ouders 'zit' dan de vordering wegens de geldleningen. De waarde van de vorderingen komt dan ook strikt genomen aan de gezamenlijke erfgenamen ten goede, dus ook aan de debiteur indien hij mede erfgenaam is. Als dat niet de bedoeling is, dan zou er in een testament een legaat moeten worden opgenomen. Ook daarvoor moet je naar een notaris.
De geldlening zelf bepaalt op welke momenten die opeisbaar is en dus ook of dat al bij overlijden van de schuldeisers is.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.