boedel van de heer..


4 december 2008

Vraag nummer: 12251  (oude nummer: 11880)

mijn vader is kort geleden overleden in het buitenland, maar had een rekening lopen bij een nederlandse bank, wettelijk heb ik begrepen volgens de wetswijziging 2oo3 de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de nalatenschap van rechtswege erft als er geen testament is opgemaakt door de overleden partner. (dat is nu het geval bij mijn vader) en mijn moeder heeft nu dan recht.)nou bij de bank vroegen ze een verklaring van erfsrecht uit t land waar hij is overleden en dat moest ik laten vertalen en dan zou mijn moeder pas in aanmerking komen vr mijn vaders bankzaken.mijn moeder stemde niet in om een verklaring van erfsrecht aan te vragen aan de andere kant van de wereld en heeft een brief gestuurd naar de afdeling nabestaande v.d bank dat ze volgens de wetwijziging 2003 geen verklaring van erfrecht benodigd is.
daarop aantwoorde de bank dat de rekening van mijn vader nu gewijzigd is naar boedel van mijn vader, omdat zij niet instemde een verklaring van erfrecht te overhandigen. mijn vraag wat houd dat in boedel van.. en ze vermelden erbij dat er geen wijzigingen aan zijn rekening behandeld worden.. wat moet ik nu doen?? alvast bedankt

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is allereerst de vraag of nederlands recht eigenlijk wel van toepassing is. is dat zo, dan is zonder testament inderdaad de wettelijke verdeling van toepassing. Maar dan moet de bank natuurlijk wel weten dat uw vader is overleden en of er wel of niet een testament is gemaakt.

Ik zou dus een afspraak maken met een notaris.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE