bestemming boedel bij verwerping
11 oktober 2005
Vraag nummer: 9570 (oude nummer: 6665)
Mijn broer, 55,waarmee ik slecht contact had, is plotseling overleden. Hij woonde al jaren samen, maar officiëel niets geregeld met zijn vriendin. Waarschijnlijk zelfs geen begrafenisverzekering. Zij heeft de begrafenis geregeld. Mijn moeder en ik blijken de erfgenamen te zijn. Mijn broer kon niet met geld omgaan en blijkt weer in de schulden te zitten. Er zijn wel veel peperdure spullen in huis, maar de vriendin beweert, dat ze door haar betaald zijn. Ik zit nog te dubben tussen verwerpen en beneficiair aanvaarden. Bij verwerpen zadel ik mijn zoon met een verwerpingsprocedure op. Bij beneficair aanvaarden zadel ik mezelf met een hoop kostbare rompslomp op.
Vraag 1: Wat gebeerd er met de boedel bij verwerping? Wie handelt dan de zaken af (b.v ontruimen en afvoeren van zijn vele spullen?) Vraag 2: Wie draait nu voor de grootse begravenis op? Vraag 3: Als mijn zoon ook verwerpt, gaat de nalatenschap dan over op mijn, oude, in het buitenland wonende tantes? Ik heb onze notaris opdracht gegeven om een verklaring van erfrecht en executele op te maken; heb ik hiermee als erfgenaam gehandeld en dus aanvaard?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
U zit door de opdracht natuurlijk op het randje van aanvaarding. U zou dat even moeten nagaan bij uw notaris. Beneficiaire aanvaarding is lijkt mij de beste oplossing. De wettelijke vereffening is dan van toepassing, maar wellicht is een "lichte"vereffening mogelijk. Ook dat zou ik navragen bij uw notaris.
Als u dat allemaal niet wil is inderda verwerpen (en nogmaals) een optie.
De inboedel van de overledene is gewoon van de erfgenamen! Daar ligt dus een bewijsprobleem!