beste manier van verwerpen


7 november 2007

Vraag nummer: 11349  (oude nummer: 9866)

Onze vader die wij al 30 jaar niet meer gezien hadden is onlangs overleden.Daar hij een alcoholverslaafde was zijn er ongetwijfeld veel schulden.Verder willen wij ook om oemotionele redenen niets met hem of wat dan ook te maken hebben.
Maar nu hij overleden is komen de schuldeisers bij ons(mij en mijn broer) aankloppen.Ik heb geinformeerd naar de beste manier van verwerpen(de goedkoopste en veiligste)maar de meningen zijn nogal verschillend en erg verwarrend als je hier niet dagelijks mee te maken hebt.
Nu hebben zowel mijn broer als ik 2 kinderen en die worden als ik het goed begrepen heb automatisch erfgenaam als wij verwerpen.Dus is het volgens iemand van de ARAG het beste om benificier te verwerpen zodat het dan niet over gaat op je kinderen.
Maar moeten wij dan nog van alles regelen?Wij willen namelijk totaal niets met wat dan ook uit dat verleden te maken hebben er is gewoon teveel rottigheid gebeurd en dat is nog een hele zachte term!!!!
Dus kortom hoe komen wij zo veilig mogelijk weg en betalen we zo min mogelijk.
En hoe lang de tijd heb je om dit allemaal te regelen.

Graag hoop ik snel van u te horen.

Met vriendelijke groeten,

Mevr. J.W.Snoeij

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wat u aangeeft klopt precies. Als de (klein)kinderen nog miderjarig zijn en door verwerping door de ouders erfgenaam worden, dan moet er volgens de wet namens hun (door hun ouders) beneficiair worden aanvaard. Zijn alle kleinkinderen meerderjarig, dan zouden ze ook weer kunnen verwerpen, maar je blijft het natuurlijk wel steeds op een bordje van iemand anders schuiven.

Bij beneficiaire aanvaarding moet je inderdaad allerlei handelingen verrichten in het kader van de wettelijke vereffening, tenzij je daar weer vrijstelling voor kunt krijgen.

Ga eens langs een notaris voor nader advies.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.