beneficiar aanvaarden


19 augustus 2007

Vraag nummer: 11225  (oude nummer: 9583)

Mijn (half) broer is in december overleden. Onze moeder is in 1997 overleden en zijn vader was niet in staat over erfrecht te beslissen. Uiteindelijk is de stichting CAV naar de rechter gestapt om alsnog bewindvoering te bewerkstelligen. Vlak na de uitspraak van de rechter 26/07 is de vader van de overledene ook overleden. Nu moeten zijn erfgenamen (broer en zus) weer gaan beslissen. Al met al duurt deze afwikkelng nu al meer dan 8 maanden en ik als stiefbroer en contact persoon krijg de ene dagvaarding na de andere. Er is nog niets aanvaard of verworpen omdat dit nog niet kon. Het ziet er inmiddels ook zo uit dat de erfenis (er is een koophuis) negatief uit gaat vallen. Als ik benificair aanvaardt wat houdt dat dan in ? Moet ik zorgen dat het huis en de inboedel verkocht wordt en moet ik beslissen wie wel en niet betaald krijgt en wie betaald dan de kosten die niet uit de erfenis betaald kunnen worden? Hoe lang na overlijden moet er beslist worden over aanvaarding/verwerping en wat moeten ik met al deze dagvaardingen doen?

Antwoord:

Geachte heer,

Beneficiair aanvaarden houdt kortgezegd in dat je niet verder voor schulden aansprakelijk bent voozover daar tegoeden tegenover staan. Maar dan moet je wel de regels van de wettelijke vereffening naleven.

Mij advies zou zijn een afspraak te maken met een notaris om u te laten voorlichten en vervolgens stappen te ondernemen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >