beneficiair aanvaarden


18 maart 2011

Vraag nummer: 24760  (oude nummer: 16564)

Mijn familie zit midden in de afwikkeling van de erfenis van mijn tante. Voor zover wij wisten was er geen testament.
Direct na haar overlijden is haar huurhuis dus leeggehaald om hogere kosten te voorkomen. Nu blijkt er een eis te zijn van de kinderen van haar 21 jaar geleden overleden man.
Mijn tantes/moeder hebben via de notaris getekend voor het beneficiair aanvaarden van de erfenis. Nu zegt de notaris dat dit is afgewezen door de stiefkinderen en dat de erfenis nu zuiver is aanvaard en eisen zij nu geld van de erfgenamen. Volgens de griffie staat mijn moeder echter wel ingeschreven in het boedelregister wat betekend dit?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Naar mijn weten is deze vraag recent ook aan de orde gekomen, maar het is in het algemeen gesproken lastig om vast te stellen of er daden van aanvaarding zijn gepleegd of dat er slechts sprake was van 'gewoon beheer'. Het lijkt mij dat niet zomaar één partij kan aangegeven hoe het zit als die andere partij daar een andere mening op na houdt. Van harte aan te raden langs een notaris te gaan om één en ander te bespreken. Wat vindt trouwens betreffende notaris er zelf van en waarop rust zijn/haar oordeel??

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.