beneficiair aanvaarden


29 november 2006

Vraag nummer: 10687  (oude nummer: 8571)

Onze vader is 17 november jl overleden, en heeft geen nalatenschap, althans geen van waarde, we hebben diverse instanties gebeld, maar zijn nog niet op de hoogte van enige schuldenaar. Informatie bij de ene notaris leert mij dat beneificiaiere aanvaarding slechts 98 euro kost, met een ontheffing van de rechtbank, daar waar anderen spreken over duizenden euro''s. Ik wil graag de verantwoordelijkheid op mij nemen om alles netjes af te handelen, maar omdat mijn vader niets heeft achtergelaten en wij de crematie ook al hebben betaald, kan mij dit echt niet weer duizenden euro''s gaan kosten.
Waar vind ik zekerheid over de implicaties van het benificiar aanvaarden, zoals gezegd ik heb nog geen rechtbank of notaris gevonden die dezelfde mening is toegedaan over wat de kosten zijn hiermee gemoeid??

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van de benificiaire aanvaarding zelf (mn kosten rechtbank) zijn over het algemeen beperkt. Probleem is alleen dat na beneficiaire aanvaarding de zogenoemde wettelijke vereffening van toepassing is en dat gepaard gaat met allerlei procedure voorschriften zoals boedelbeschrijving, oproepen schuldeisers ed. Dat kan inderdaad weer extra kosten met zich brengen, tenzij sprake is van een vrijstelling of de zogenoemde "lichte" vereffening.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >