barriere afhandeling nalatenschap
7 november 2003
Vraag nummer: 8137 (oude nummer: 3343)
ik heb iets gelezen over plaats vervulling. de 2e vrouw van mijn vader is in 1999 overleden, mijn vader zelf is recent overleden. zij waren op zg huwelijkse voorwaarden getrouwd. Nu kan het testament van mijn vader niet afgehandeld worden omdat eerst het testament van zijn 2e vrouw moet worden afgehandeld ?. Waarom is dat het geval denk u ?, heeft dit ermee te maken dat zij als eerste is overleden ?. Kan mijn vaders tweede vrouw alles aan een neef van haar vermaakt hebben zonder dat mijn vader dat geweten heeft ?. Of is een testament onder huwelijkse voorwaarden altijd een soort spiegelbeeld-gelijk aan elkaar ?. Als mijn vaders 2e vrouw alles inderdaad aan die neef vermaakt heeft, heeft mijn vader daarvoor in 1999 dan een schuldbekentenis moeten afgeven aan die neef, en wat gebeurt er als mijn vader dit geweigerd of simpelweg niet gedaan heeft ?.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De enige barriere die ik zie bij de afwikkeling van de nalatenschap van uw vader, is zijn rechten in verband met het huwelijk en het overlijden van zijn vrouw.
Eigenlijk kun je pas vaststellen wat behoort te de nalatenschap van uw vader als vaststaat wat zijn echten waren op grond van de huwelijkse voorwaarden en het testament van zijn tweede vrouw. Zij kan inderdaad een testament hebben gemaakt, waar uw vader niets van afwist en waarin hij ook niet genoemd wordt.
Uiteraard kan wel vastgesteld worden wie de erfgenamen van uw vader zijn. Slechts de vraag wat precies in de nalatenschap van uw vader valt, zal nader bepaald moeten worden.