Auto van een erfenis


3 juni 2020

Vraag nummer: 60903

Onlangs is mijn vader overleden. In het testament heeft mijn vader de inboedel aan zijn partner nagelaten, wat ook logisch is. Zijn auto van 8250 euro stond daarin niet omschreven, maar volgens de notaris is de auto ook onderdeel van de erfenis voor zijn partner, dit blijkt uit het samenlevings contract.
Nu heeft zijn partner meerdere gezegd dat ik de auto mag hebben, onlangs heb ik dan ook de auto op mijn naam laten zetten en belasting en verzekering omgezet. Nu zegt de partner dat ze de auto niet weggeeft, maar er betaald moet worden voor de auto.
Het geld van de auto is destijds van mijn vaders spaarrekening afgeboekt naar de gezamenlijke rekening om deze te betalen.
Wat moet ik nu doen?

Antwoord:

Geachte heer,

In een samenlevingscontract kan een verblijvensbeding staan en vastgesteld zijn dat de auto gezamenlijk eigendom is. Indien dan het verblijvensbeding in werking treedt, dan gaat het gemeenschappelijk vermogen naar de langstlevende. Die kan vervolgens die auto dan verkopen of schenken. Indien uw vader die auto heeft betaald en die vervolgens gemeenschappelijk eigendom is geworden, dan is er wellicht een vordering ontstaan op de partner van de helft van dat bedrag. Indien die vordering er is, dan valt die in beginsel in de nalatenschap en komt ten goede aan de erfgenamen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >