antwoord/vraag 33649


21 februari 2013

Vraag nummer: 33691

Het zit als volgt, na de dood van onze vader hebben wij het huis gekocht, omdat de derde zoon financieel erg moeilijk deed, om te voorkomen dat onze moeder uit het huis moest omdat de 3e broer zijn kindsdeel zou opeisen, er is toen vast gelegd bij de notaris dat onze moeder vruchtgebruik had van het huis en tot aan haar dood het huis niet verkocht mocht worden, maar nu zit ze in een verzorgingstehuis omdat ze dementerend is en absoluut niet meer voor zich kan zorgen.
Kunnen wij nu zondermeer het huis verkopen of moeten we wachten tot onze moeder is overleden, het kost ons nu alleen maar geld.

Mvg

Fred F

Antwoord:

Geachte heer,

De bepalingen van het vruchtgebruik moeten erop worden nageslagen. Staat er wellicht ook in dat het vruchtgebruik eindigt bij het zogenoemde metterwoon verlaten door uw moeder? Als dat zo is, dan is het vruchtgebruik geeindigd en kan de woning worden verkocht. Anders zal op een andere wijze einde aan het vruchtgebruik gemaakt moeten worden. Mogelijk is daarbij bewind/machtiging van de rechter nodig, maar dat kan ik niet beoordelen. Misschien goed om eens na te vragen bij de notaris bij wie destijds het vruchtgebruik is gevestigd.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.