Afhandeling successierecht
18 november 2004
Vraag nummer: 8764 (oude nummer: 4988)
Geachte adviseur
Mijn vader is in maart 2003 overleden. Voor het afhandelen van het successierecht hebben we (de erfgenamen) de notaris voor in handen genomen. Vorige week zijn we er achter gekomen dat er rente verschuldigd is over het te laat betalen van het successierecht. Naast deze rente wordt er tevens een maandelijkse boete opgelegd. Tijdens het voorlezen van het testament zijn wij van mening dat de notaris ons niets vermeld heeft over de rente. Wel de mogelijk verschuldigde boete welke de notaris dan zelf zou bekostigen.
Het afgelopen jaar hebben we diverse malen telefonisch verzocht om de zaak af te ronden maar dit alles had niet veel resultaat. Juli jongsleden heeft de betreffende notaris ons nog om de laatste crematie rekeningen verzocht welke we in augustus verstuurd hebben. Woensdag 10 november hebben we wederom telefonisch contact gehad met de betreffende notaris en hem over de verschuldigde rente geïnformeerd en wederom verzocht om de zaak te bespoedigen anders worden de kosten steeds hoger. Afgelopen zondag 14 november 2004 kregen we het overzicht binnen van het verschuldigde successie recht. Dit was inclusief de boete en de verschuldigde rente. Na wederom telefonisch contact meldt de notaris dat hij het rechtssysteem heeft uitgelegd en we dus zelf de rente en de boete moeten betalen. Het heeft dus 20 maanden geduurd voordat de zaak afgerond kan worden. Ik lees ook in uw website dat dit normaliter 8 maanden is. Wij vinden dat wij deze rente niet volledig hoeven te betalen.
Om het successierecht te betalen en de zaak af te ronden dienen wij een machtiging van de berekening te ondertekenen. Moeten we alvast tekenen. Is dit voldoende om een rechtzaak te beginnen. Kan dat ook achteraf.
Wat is hierover uw advies.
Met grote dankbaarheid en vriendelijke groet.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Helaas komt uw situatie wel vaker voor en is er doorgaans sprake van miscomminicatie tussen de notaris en zijn clienten. De notaris heeft de plicht om u goed te informeren, vooraf maar ook tussentijds. De erfgenamen hebben de plicht om de notaris van informatie te voorzien en overeenstemming met elkaar te bereiken. Zonder overeenstemming tussen de erfgenamen en afdoende informatievoorziening is de afhandeling van de nalatenschap en aangifte successie vrijwel onmogelijk binnen 8/9 maanden.
Er is vanuit mijn optiek dus sprake van een gezamenlijk verantwoordelijkheid. Met de vinger naar elkaar wijzen heeft ook geen enkele zin. Als de notaris stelt dat hij/zij u goed heeft geinformeerd over één en ander, kan hij/zij dat ongetwijfeld ook aantonen. Zoniet dan ontstaat er wel een probleem, ook voor de notaris.
Voordat de zaak verder escaleert zou ik een gezamenlijke bespreking houden om één en ander uit te werken. Lukt dat niet, dan kunt u de zaak overdragen aan een collega en verder alle gebruikelijke stappen van het klachtencircuit ingaan. Ik hoop echter dat het niet zover zal komen en wens u allen dus veel wijsheid.