afhandeling erfenis: eigen woning


31 mei 2009

Vraag nummer: 12687  (oude nummer: 13116)

Hallo,
vader is 6 maanden geleden overleden. Hij had een eigen huis. We zijn met 6 kinderen. We zijn het er (nog) niet over eens wat er met de woning moet gebeuren. Enkelen willen momenteel nergens over praten en blijkbaar gewoon alles laten zoals het was. Dat betekent dat we in een patstelling zitten, want de anderen willen er voortgang in houden. Niet verder kunnen, omdat enkelen niet bereid zijn om hun wensen kenbaar te maken. (Te koop zetten of in de familie houden ? Dat laatste betekent dat de anderen uitgekocht moeten worden) Het betekent dat er momenteel een huis staat, waar we allen eigenaar van zijn, maar waar we verder niks mee kunnen., omdat we het niet eens zijn. Er zit geld in waar we niet aan kunnen komen. Diegenen die voortgang willen voelen zich daardoor tekort gedaan.
Kunnen de niet-meewerkers aansprakelijk gesteld worden voor de schade (bijv misgelopen rente ivm niet uitkeren / afhandelen van de erfenis) die de anderen oplopen. Ik bedoel kan dat later met de verdeling verrekend worden wanneer uiteindelijk wel duidelijk is wat er moet gebeuren?
Kunnen we een garantiebedrag afspreken over de verdeling? Waarde van de woning momenteel. ( Over een half jaar kan de woning wel een stuk minder waard zijn)
Kunnen diegenen die wel voortgang willen besluiten nemen zonder de anderen? en wat betekent dat dan voor de verdere afhandeling?
groeten
Dael Adhada

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Het is inderdaad een hele lastige kwestie en er zijn eigenlijk geen hele strakke regels bij. In beginsel moet je samen beslissen. Het is wellicht inderdaad wel een idee om vast de waarde vast te (laten) stellen, zodat als er overeenstemming is, dat gedeelte al is afgekaard.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE