Aanvulling op testament.


1 maart 2015

Vraag nummer: 41642

Mijn moeder is afgelopen februari overleden. Mijn vader in 2013. Ze hebben allebei hetzelfde testament. Hierin staat vermeld dat de twee erven (mijn zus en ik) de nalatenschap erven. Mijn zus 2/9 deel en ik 7/9 deel (dit,door onmin tussen mijn ouders en mijn zus). Dit is ook bij mijn zus bekend. Nu hebben mijn echtgenoot en ik gister een aanvulling, van mijn vader, op het testament gevonden (handgeschreven, met datum en ondertekening) waarin hij vermeld diensten aan mijn zus geschonken te hebben t.w.v. zo'n hfl 30.000,-, en dat hij wil, dat dat bedrag in mindering gebracht word op haar erfdeel. Verder geeft hij aan dat mijn zus nog een lening bij hem had lopen en dat zij daarover, vanaf 1991, 15,6 % rente aan hem moet betalen tot: de datum van aflossing (wat nooit gebeurd is) of de datum van zijn overlijden (16-05-2013).

Ik heb, gister, in een emotionele toestand, dit document gescand en naar onze notaris gemaild (mijn vaders laatste wens zal toch gerespecteerd worden!) maar krijg het inmiddels Spaans benauwd als ik bereken wat voor een schuld mijn zus aan mijn vader verschuldigd is (over de afgelopen 22 jaar). Dit is inmiddels meer dan €100.000,-!!

Ik vraag mij dus af: Hoe rechtsgeldig deze aanvulling is en hoe gaat mijn vaders laatste wil doorgevoerd worden??

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien er al een notaris bij betrokken is, laat ik het oordeel over aan betreffende notaris. In het algemeen kan bij een schenking overigens bepaald worden, dat die schenking moet worden 'ingebracht'. Indien er aangetoond kan worden dat er een lening is door uw vader verstrekt, dan behoort de vordering in het algemeen tot zijn nalatenschap. Inderdaad is van belang wanneer die lening, indien vastgesteld, opeisbaar is.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.