aanvulling 10796: verbl.beding en testament


2 juni 2008

Vraag nummer: 11765  (oude nummer: 10799)

Ter aanvulling de tekst van het samenlevingscontract: "Hui s is eigendom van comparant 1("overledene"). Dit huis wordt door hem in economische zin als gemeenschappelijk beschouwd, aangezien direct of indirect door hen tezamen is bijgegedragen aan de vermogensvorming die door het huis belichaamd wordt. Bij het einde vand e samenwoning of door eerdere vervreemding komt de zuivere opbrengst aan het beiden - ieder van de helft- toe. " In het verblijvensbeding staat: "door overlijden verblijven alee gemeenschappelijke bezittingen aan de andere partij (incl schulden). Maar ook: bij einde overeenkomst door overlijden, zal de andere partij het recht hebben alle vermogensbestanddelen van de ander, voor zover deze tot gemeenschappelijk gebruik dienden, over te nemen tegen de waarde (in overleg of bij geen overeenstemming artikel 671 BW). Dit recht vervalt indien hier niet binnen 2 maanden gebruik van wordt gemaakt." Gaat het huis nu over naar achterbijvende, of mag deze haar helft kopen? Probleem is dat de achterblijvende ook vruchtgebruik op alles heeft. Volgens testament erven achterblijvende en de 3 kinderen voor gelijke delen. Dit likt mij tegenstrijdig? Valt het huis nu buiten de nalatenschap of niet? Dit is belangrijk omdat 2 kinderen uit eerder huwelijk zijn van overledene en dus niet meer van achterblijvende (stiefmoeder) erven. Zij zal alles aan haar kind per testament overdoen.
Groeten en bedankt voor uw antwoord.
Olijfje

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er staat dat het huis van de overledene is, dus dat is zo. Het is dus geen gezamenlijk bezit (tekst van het verblijvensbeding) Dat lijkt ervoor te pleiten dat het huis niet gemeenschappelijk is en niet direct onder het verblijvensbeding valt en dat er hooguit een waarde verrekening zal plaatsvinden. Ik kan u verder geen zekerheid geven.

Nogmaals: stel uw vragen aan de opsteller (notaris) van het samenlevingscontract want dan kunt u ook direct de bedoeling achterhalen.
Nog steeds kan ik niet beoordelen of het huis zelf

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >