aanvaarden/betalen schulden?


16 december 2014

Vraag nummer: 41017

Geachte heer, mevrouw,

Ik heb één vraagje, waarop ik maar geen eenduidig antwoord kan krijgen. Ik zou u zeer erkentelijk zijn wanneer u die vraag zou kunnen beantwoorden.

Mijn vader is onlangs overleden, en heeft eigenlijk nagenoeg niets achtergelaten. Zo'n 4000 euro geld, that's it. Wel zijn er nog wat rekeningen te betalen (tot een bedrag van ongeveer 500 euro), en mogelijk (dat is nog niet zeker) bestaat er nog een schuld die het bedrag van wat hij heeft nagelaten ruimschoots overschrijdt.

Ik ben aldus het testament benoemd tot testament-executeur.
Met het oog op de nog onzekere schuld, wil ik mij het recht voorbehouden de erfenis te kunnen verwerpen. Ik begreep dat je dan geen daad van aanvaarding moet verrichten.

Mijn concrete vraag is: mag ik als testament-executeur wel de openstaande rekeningen van 500 euro van mijn overleden vader betalen van het geld dat hij heeft nagelaten? Of geldt een dergelijke betaling als een daad van aanvaarding waardoor ik niet meer kan verwerpen?

Ik dank u bij voorbaat,
Hartelijke groet,
Anoniem

Antwoord:

Geachte heer,

Steeds is van belang vast te stellen uit welke hoofde u betreffende betaling hebt gedaan en of u daartoe bevoegd was. Indien u executeur bent en het executeurschap wenst te aanvaardem, is het wellicht aan te bevelen dat te laten vaststellen door een notaris om vervolgens direct aan de notaris te vragen welke bevoegdheden u als executeur hebt.

Overigens is het wellicht ook een optie om beneficiair te aanvaarden.

Mogelijk is mijn antwoord ook niet geheel eenduidig. De beperkingen van deze rubriek zijn daar mede debet aan. Zoals zovaak adviseer ik dan toch om even langs een notaris te gaan of de notaristelefoon te bellen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >