aansprakelijkheid extra kosten begrafenis bovenop verzekering.


3 januari 2011

Vraag nummer: 14047  (oude nummer: 16309)

Geachte heer

Mijn vader is 24 december overleden. Nu weet ik dat hij schulden heeft bij het CAK ( eigen bijdrage voor het verpleeghuis ) van minimaal 21000 euro. Nu wil ik de erfenis verwerpen, maar nu wordt mij dat afgeraden door het volgende. Mijn vader was verzekerd voor ongeveer 2800 euro. Hij heeft nog ongeveer 10000-12000 euro op zijn rekening staan. De begrafenis ondernemer zei dat de bank ten alle tijden de rekenning v/d begrafenisonderneming moest betalen. Mijn zus en ik hebben daarom de begrafenis gewoon geregeld ( niets buitensporig ) Nu wordt gezegd dat als ik de erfenis verwerp ik de kosten die hoger liggen dan de verzekering zelf moet betalen. Klopt dit?
Of kan ik de erfenis wel gewoon verwerpen en kan dit ook als mijn zus hem benificare accepteerd, zonder dat ik extra kosten hiervoor heb? Buiten de kosten v/d aanvraag van verwerping.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het kan goed zijn dat de uitvaart ondernemer de opdrachtgever (kan dus ook een niet-erfgenaam zijn) de nota stuurt. Die moet het dan weer verhalen bij de erfgenamen. Wie de erfgenamen zijn hangt af van het antwoord op de vraag of er wel/niet een testament is gemaakt en (inderdaad) of er wel/niet aanvaard of beneficiair aanvaard wordt. verwerping heeft overigens als mede gevolg dat dan de nalatenschap (althans dat deel) doorschuift naar de kinderen van degene die heeft verworpen.

Ik raad u dus ook van harte aan eerst langs uw notaris te gaan voor informatie en advies voordat u een keuze maakt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.