aankoop strookje grond


29 september 2009

Vraag nummer: 13024  (oude nummer: 13937)

Aankoop strookje grond
Graag zou ik een strookje van een achter mij liggend land willen kopen. Tot heden was het een hobby schapenweide van mijn buurman, maar je kunt er ook een grote tuin van maken. Mijn buurman verhuist, maar wil eigenlijk niets kwijt. Maar ik kan niet op eigen grond om mijn garage lopen. Over een klein strookje van 20 bij 2 meter valt te praten, maar nu is de twijfel waar de erf grens eigenlijk precies loopt.
Hoe pak je dit nu op?.
Iemand vertelde mij dat je het beste samen een kadastrale meeting van de bestaande grens moet vastleggen, dit kost 720 €, dan beslissen wat je erbij koopt, en dit met een schriftelijke notitie weer laten aanpassen bij het kadaster voor ongeveer ruim 200 €.
Naast de m3 meterprijs schijnt het gebruikelijk te zijn om deze 720 € te delen is dat zo? En wat ik niet begrijp, kun je dan schriftelijk (eigenhandig) de grens wijzigen en dit melden aan het kadaster, en is dit dan ook rechtsgeldig is voor de notaris. Of moet je dit via de notaris regelen, die er dan weer een officiële her meting voor de vergroting op moet uit voeren. Betaal ik dan weer de helft van een 720 € meeting, of dan alles. Zijn de notariskosten voor een klein strookje ook zo veel als voor normaal, als basis handeling kosten en hoeveel mag je dan verwachten. Het is grond / land in een dorp de provincie Drenthe, wat mag dat bij globale verwachting kosten? Dit buiten het feit dat je waarschijnlijk eenmaal de kans krijgt om te kopen en de bieding van het bod hoger legt.
Op het huis is al een optie tot serieuze aankoop gemaakt, om dus niet onwetend, dus achteraf dom te handelen zou ik graag snel antwoord mogen ontvangen.
Alvast hartelijk dank, xxx
Bij voorkeur zo ik anoniem willen blijven.

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag past niet helemaal in deze rubriek en verder raad ik u van harte aan eens langs een notaris te gaan voor informatie en advies, maar toch enige korte overwegingen.

Indien er onduidelijkheid is waar de grans loopt, dan zou je het kadaster kunnen laten langskomen. Mij lijkt wel dat je van te voren moet afspreken, dat je je conformeert aan het oordeel van het kadaster. Is er sprake van koop, dan is notariele tussenkomst verplicht. Ook is er overdrachtsbelasting verschuldigd en zal er opgemeten moeten worden door het kadaster (bij voorkeur vooraf vanwege de kosten).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.