Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wilsverklaring thuis blijven en sterven


14 juli 2016

Vraag nummer: 46803

Een mevrouw die ik verzorg heeft een schriftelijke verklaring opgesteld en ondertekend. Haar verzoek is om ten alle tijden thuis te blijven en sterven, ook als ze komt te vallen en in coma raakt of bewusteloos is, kan dit zo uitgevoerd worden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een verklaring waar ik de tekst niet zie, kan ik niet beoordelen.

Een verklaring die niet volledig handgeschreven en gedateerd is, is geen geldig codicil, als dat de bedoeling is.
Als de verklaring ook euthanasie inhoudt, zal er later toch altijd nog beoordeeld moeten worden of (nog steeds) sprake is van ondraagbaar lijden. Dat is met geen enkele verklaring vooraf te voorkomen.
Als het de bedoeling is te voorkomen dat mevrouw, als ze zelf geen wens (meer) kan uitspreken, in het ziekenhuis wordt opgenomen, dan is deze verklaring misschien wel of misschien niet voldoende. Dat kan ik niet beoordelen. Per slot is dat een medische kwestie, maar deze adviesrubriek gaat over begraven en cremeren.

Ik adviseer de betreffende mevrouw om de verklaring met haar huisarts te bespreken. Als die ook haar wensen kent, kan die beoordelen of de verklaring zo volstaat, dan wel nog aangevuld of veranderd moet worden.

Een andere belangrijke kwestie lijkt mij vervolgens ook nog of de wens feitelijk wel uitgevoerd kan worden. Heeft mevrouw zelf iemand om op terug te vallen, als zij bewusteloos thuis verblijft? Iets of iemand zal haar ook dan nog moeten verzorgen. Ook dat lijkt mij verstandig om met de huisarts te bespreken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >