Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toestemming afnemen en bewaren vingerafdruk


6 januari 2016

Vraag nummer: 44763

Is er wetgeving met betrekking tot het afnemenen bewaren van vingerafdrukken, ook digitale vingerafdrukken? Is afnemen en opslaan van vingerafdrukken toegestaan zonder afspraken met of opdracht van nabestaanden?

Antwoord:

Geachte heer,

Er bestaat geen regelgeving met betrekking tot het afnemen en bewaren van vingerafdrukken. Digitaal of niet, is niet relevant.

Normaal gesproken moet iemand zelf instemmen met het nemen van een vingerafdruk, tenzij het gaat om afdrukken ten behoeve van strafrechtelijk onderzoek. Als iemand overleden is, is de persoon die de uitvaart regelt, de persoon die zeggenschap heeft over het stoffelijk overschot en die in principe ook beslist over het wel of niet nemen van vingerafdrukken. Ik schrijf 'in principe' omdat de opdrachtgever zich in zo'n situatie altijd behoort te laten leiden door de wens of vermoedelijke wens van de overledene. Nu is het de vraag of die wens bekend is, als het gaat om vingerafdrukken. Meestal schrijven mensen daar niets over op in hun testament of codicil. Maar iemand kan misschien wel gehoord hebben dat het bij een kennis gebeurde en toen hebben opgemerkt dat het wel een mooi idee was, of juist niet.

Het is niet nodig dat alle kinderen, kleinkinderen of erfgenamen van de overledene toestemming geven voor het maken van een vingerafdruk. Als een of meer of zelfs bijna alle andere kinderen er niet mee instemmen, als de opdrachtgever van de uitvaart het wil, zullen zij met hard bewijs moeten komen dat de overledene het beslist niet wilde. Het zal in de meeste gevallen erg moeilijk zijn zulk bewijs te leveren. De opdrachtgever hoeft niet met bewijs te komen dat de overledene het wel wilde.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >