Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Testament of zelf opgemaakte lijst?

1 april 2006

Vraag nummer: 4351 (oude nummer: 7784)

Dient een testament altijd in samenwerking met een notaris te gebeuren ? 0f is een zelf opgestelde lijst ook rechtsgeldig?(niet ondertekend of in bewaring gegeven bij een notaris)

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Alleen een notaris kan een rechtsgeldig testament opmaken; u of ik kunnen en mogen het niet. Een kenmerk van een testament is nu juist dat de notaris het opstelt. Een door u opgestelde lijst (van wat?) is "juridisch niets". U kunt wel zelf een codicil maken, maar dat moet niet per se bij een notaris in bewaring worden gegeven.

De juridische adviesrubriek behandelt echter geen vragen over het testament of problemen rond de nalatenschap, e.d.; zie de toelichting bij deze rubriek. Zie vraag Erfenis/erfrecht in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies. Daar kunt het antwoord op uw vraag waarschijnlijk direct snel vinden.

Zie over het maken van een testament:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder