Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Testament maken; hoe en waar?


2 februari 2002

Vraag nummer: 765  (oude nummer: 943)

Ik ben nu 23 jaar en ben vrij vaak over de dood bezig. Is het al goed om een testament te maken en zo ja, waar kan ik dat laten doen? Kan ik dat ook zelf doen?

Antwoord:

Wed Sep 27 08:44:06 2000

Geachte heer of mevrouw,

Punt een: het is niet gek om vaak met de dood bezig te zijn. Dat zijn veel mensen, alleen vertellen ze het niet zo vaak op verjaardagsfeestjes.
Of het goed is om een testament te maken, weet ik niet. Als u zich zorgen maakt over wat er na uw dood gebeurt, of wanneer u specifieke wensen hebt omtrent uw begrafenis of crematie, dan is het verstandig om het nodige op papier te zetten. U zou een testament kunnen laten maken. Dat doet de notaris.

Zie over het maken van een testament:


Een testament is echter vooral van belang als u 'belangrijke' zaken moet regelen, zoals wat er met een eigen huis moet gebeuren of wat u wilt inzake de voogdij van kinderen. Als u alleen wilt vastleggen hoe uw uitvaart moet verlopen en als u wat persoonlijke dingen voor bepaalde mensen bestemt (ring, uw cd-verzameling etc.; zaken die niet verschrikkelijk waardevol zijn maar wel veel gevoelswaarde hebben) kunt u waarschijnlijk met een codicil volstaan.

Over de verschillen tussen een testament en een codicil (en voor jongeren tussen 16 en 18 jaar de verklaring als bedoeld in de Wet op de lijkbezorging) heb ik al eens eerder uitleg gegeven op deze site. Ik verwijs o.a. naar het antwoord op 'Wilbeschikking' van 7 augustus 1997, de 'Laatste wil' van 8 mei 1998 en 'Keuzemogelijkheid' van 29 februari 2000.
U kunt deze en andere antwoorden (en vragen) ook vinden door gebruik te maken van de zoekmachine van deze site. U kijkt links in de kolom naast dit frame, onderaan, bij ZOEKEN. U klikt dat aan en u vult wat steekwoorden zoals 'testament' en 'codicil' in en u vindt een aantal antwoorden.

mr W.G.H.M. van der Putten

27 september 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >