Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Testament (begunstiging partner)


2 februari 2002

Vraag nummer: 797  (oude nummer: 1087)

Sat Mar 27 15:32:49 1999

Als je in je testament uitsluitend je partner als erfgenaam hebt benoemd, maar die partner komt te overlijden, moet je dan je testament persé aanpassen of laten vervallen om alles aan je natuurlijke erfgenamen (familie) achter te laten?

Antwoord:

Sat Mar 27 21:57:38 1999

Geachte heer of mevrouw,

U stelt de vraag of, wanneer in een testament alleen de partner als erfgenaam is benoemd maar wanneer die partner overlijdt voordat de erflater overlijdt, het testament moet worden aangepast om in dat geval alles aan de familie van de erflater achter te kunnen laten.
Uw vraag komt er eigenlijk op neer of de familie van de partner in zo'n geval van overlijden erfgenaam zou worden in plaats van de eigen familie, als het testament ongewijzigd zou blijven.

Ik denk het niet, maar ik weet het niet zeker. Bij bloedverwanten is het zo dat bij vooroverlijden diens erven in de plaats treden. Ik geef een voorbeeld. Stel een opa overlijdt (oma is al dood) en die had 3 kinderen. Die 3 kinderen zouden dan ieder een gelijk deel erven. Wanneer echter 1 van die drie kinderen al overleden is, erven diens kinderen, dus de kleinkinderen, in diens plaats.
Ik denk niet dat iets dergelijks gebeurt als een partner, die als erfgenaam was aangewezen, eerst is overleden, namelijk dat diens kinderen of ouders dan in zijn of haar plaats erven. Tenminste, in het geval dat men met die partner niet gehuwd was of wanneer er geen geregistreerd partnerschap was. Als men wel gehuwd of geregistreerd partner was, kan het misschien anders liggen. Maar dat hebt u in uw vraag niet aangegeven.

Overigens kun je in sommige gevallen niet uitsluitend een partner voor 100% erfgenaam maken, maar zijn er legitieme porties van ouders of kinderen. Hoe dat in uw geval ligt, weet ik natuurlijk niet.

Uw vraag ligt niet op het terrein van het lijkbezorgingsrecht, wat het thema van deze rubriek is, maar op het terrein van het erfrecht. Ik ben geen notaris en ben er onvoldoende in thuis om er zeker van te zijn dat ik een goed antwoord geef. U kunt uw vraag daarom het beste voorleggen aan een notaris. Voor een telefonische inlichting of een kort gesprekje rekent deze geen kosten.
U kunt voor een dergelijke vraag ook de Notaristelefoon in Den Haag bellen, op werkdagen van 9.00 tot 14.00 uur. Het actuele telefoonnummer vindt u elders op deze site.
Misschien is het antwoord op uw vraag ook te vinden op de site www.notaris.nl.

mr W. van der Putten

27 maart 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >