Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Personen uitsluiten van bijwonen uitvaart.


2 februari 2002

Vraag nummer: 660  (oude nummer: 571)

Kan iemand bij testament opnemen dat bepaalde personen of groepen niet worden toegelaten tot het bijwonen van de uitvaart/plechtigheid, ook als plaats en tijd van de uitvaart bekend zijn gemaakt in de krant?
Gebeurt dit wel eens?
Hoe zie je erop toe?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Zeker kan iemand in zijn testament opnemen dat bepaalde personen of groepen niet worden toegelaten bij de uitvaart.De vraag is al vaker gesteld. Zie o.a.Antwoord op: Weigeren personen op begrafenis of crematie. 22 oktober 2001;Antwoord op: Kan men toegang tot kerkhof weigeren twee uur voor begrafenis? 5 september 2001;Antwoord op: Weigering toelating tot begrafenis/crematie. 5 juli 2000.U vindt de vragen en antwoorden via de zoekmachine, met trefwoorden als 'toegang' of 'weigeren' of 'ontzeggen'.
Ook wanneer men een advertentie heeft geplaatst, mag degene die de uitvaart regelt bepaalde personen de toegang ontzeggen. Het is echter dan wel handig om in de advertentie op te nemen dat de uitvaart in besloten kring geschiedt. De personen wie men wil weren, weten dan vaak wel wie bedoeld is. De personen die men wel wil nodigen, kunnen dan een gewone rouwkaart krijgen.
Overigens is het niet zo handig om het weren van mensen van een uitvaart alleen in een testament te zetten. Ik merk vaak dat een testament pas wordt geopend nĂ¡ de uitvaart. Het zou niet moeten, juist met het oog op specifieke wensen aangaande de uitvaart, maar het is wel een gangbare praktijk. Men moet er voor zorgen dat degene die de uitvaart regelt, al een afschrift van het testament in huis heeft en dus met de inhoud rekening kan houden.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >