Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Lijst met vragen rondom begrafenis of crematie

27 oktober 2004

Vraag nummer: 3408 (oude nummer: 4852)

Bestaat er een lijst van vragen, waar alle zaken in vermeld kunnen worden die belangrijk zijn rondom een begrafenis of crematie, van de partner of een familielid?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeker bestaan er zulke lijsten. Op deze site kunt u al een paar van zulke lijstjes vinden. Zie de subrubrieken Voor, tijdens en na de uitvaart. Die vindt u als u links in het lijstje aanklikt 'Uitvaart regelen' en vervolgens 'Wat kan en mag?'.

Veel uitvaartverzekeraars en -organisaties hanteren ook wensenformulieren, waar men een geheugensteun aan heeft en die de meest gebruikelijke vragen bevatten. De formulieren zijn echter vrij kort en behandelen weinig onderwerpen.

Er zijn twee uitgaven die ik recent in handen kreeg waar ik zelf heel enthousiast over ben.

De eerste is het boekje 'Notities voor later, nuttige gids voor nabestaanden'. Dit boekje is een uitgave van Lourens Uitgeeftprojecten te Noordbeemster (ch.lourens@tiscali.nl). Er zijn veel uitvaartbedrijven die dit boekje gratis aan (potentiƫle) relaties aanbieden. Ik keek net even onder de button Bedrijven linksboven en vond o.a. uitvaartondernemingen A. de Jong te Amsterdam en Westera te Vries die er mee adverteren, althans dit op hun site melden. Het boekje biedt meer ruimte en geeft meer toelichting dan een doorsnee wensenformulier. Heel praktisch is ook dat een wat groter lettertype wordt gebruikt, wat ouderen zeer op prijs stellen. Ik vind het een heel praktische aanbevelenswaardige uitgave.

Een andere uitgave zag ik onlangs op de Uitvaartbeurs. Dat is het digitaal testament. Het is een CD-ROM die de gebruiker door een heel uitgebreid menu leidt. Men kan altijd makkelijk in en uit elke gewenste plek in het menu, zodat men gegevens eenvoudig en snel kan actualiseren. Het bijzondere van deze CD-ROM is de uitgebreidheid en de doordachtheid vam de opzet. Wie deze CD-ROM doorloopt, zal later niet snel iets vergeten zijn. Het is de meest uitgebreide lijst met vragen en aandachtspunten rond een overlijden, die ik ooit onder ogen heb gehad. De CD-ROM is niet goedkoop, ik meen 49,- of 49,90 of zoiets, maar een dergelijke investering is wel verstandig als men zich realiseert hoeveel tijd moeite en kosten nabestaanden bespaard wordt als zij over zo'n ingevulde lijst beschikken. De lijsten kunnen natuurlijk ook worden geprint en aan familie en vrienden gegeven worden (in gesloten enveloppe, zou ik aanbevelen. En regelmatig wisselen voor een update).

Voor de goede orde: zulke lijsten en uitgaven vervangen geen rechtsgeldig codicil of testament, maar vormen er wel een zeer nuttige en effectieve aanvulling op.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie over het maken van een testament:

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder