Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijst met vragen rondom begrafenis of crematie


27 oktober 2004

Vraag nummer: 3408  (oude nummer: 4852)

Bestaat er een lijst van vragen, waar alle zaken in vermeld kunnen worden die belangrijk zijn rondom een begrafenis of crematie, van de partner of een familielid?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeker bestaan er zulke lijsten. Op deze site kunt u al een paar van zulke lijstjes vinden. Zie de subrubrieken Voor, tijdens en na de uitvaart. Die vindt u als u links in het lijstje aanklikt 'Uitvaart regelen' en vervolgens 'Wat kan en mag?'.

Veel uitvaartverzekeraars en -organisaties hanteren ook wensenformulieren, waar men een geheugensteun aan heeft en die de meest gebruikelijke vragen bevatten. De formulieren zijn echter vrij kort en behandelen weinig onderwerpen.

Er zijn twee uitgaven die ik recent in handen kreeg waar ik zelf heel enthousiast over ben.

De eerste is het boekje 'Notities voor later, nuttige gids voor nabestaanden'. Dit boekje is een uitgave van Lourens Uitgeeftprojecten te Noordbeemster (ch.lourens@tiscali.nl). Er zijn veel uitvaartbedrijven die dit boekje gratis aan (potentiƫle) relaties aanbieden. Ik keek net even onder de button Bedrijven linksboven en vond o.a. uitvaartondernemingen A. de Jong te Amsterdam en Westera te Vries die er mee adverteren, althans dit op hun site melden. Het boekje biedt meer ruimte en geeft meer toelichting dan een doorsnee wensenformulier. Heel praktisch is ook dat een wat groter lettertype wordt gebruikt, wat ouderen zeer op prijs stellen. Ik vind het een heel praktische aanbevelenswaardige uitgave.

Een andere uitgave zag ik onlangs op de Uitvaartbeurs. Dat is het digitaal testament. Het is een CD-ROM die de gebruiker door een heel uitgebreid menu leidt. Men kan altijd makkelijk in en uit elke gewenste plek in het menu, zodat men gegevens eenvoudig en snel kan actualiseren. Het bijzondere van deze CD-ROM is de uitgebreidheid en de doordachtheid vam de opzet. Wie deze CD-ROM doorloopt, zal later niet snel iets vergeten zijn. Het is de meest uitgebreide lijst met vragen en aandachtspunten rond een overlijden, die ik ooit onder ogen heb gehad. De CD-ROM is niet goedkoop, ik meen 49,- of 49,90 of zoiets, maar een dergelijke investering is wel verstandig als men zich realiseert hoeveel tijd moeite en kosten nabestaanden bespaard wordt als zij over zo'n ingevulde lijst beschikken. De lijsten kunnen natuurlijk ook worden geprint en aan familie en vrienden gegeven worden (in gesloten enveloppe, zou ik aanbevelen. En regelmatig wisselen voor een update).

Voor de goede orde: zulke lijsten en uitgaven vervangen geen rechtsgeldig codicil of testament, maar vormen er wel een zeer nuttige en effectieve aanvulling op.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie over het maken van een testament:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >