Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kinderen willen geen begraving


6 augustus 2002

Vraag nummer: 870  (oude nummer: 1195)

Ik las de vraag over de ruzie tussen familieleden over een herbegraving (nr. 1194). Ik vroeg mij af wat er moet gebeuren bij een overlijden als van de kinderen er 2 willen begraven en 2 willen cremeren. Wij zijn thuis met ons vieren. Onze ouders kan het niets schelen wat er met hen na hun dood gebeurt, maar wij hebben wel eens een verhitte discussie gehad over begraven of cremeren.
Mijn ouders zijn in de 50, dus gaan nog lang niet dood (waarschijnlijk), maar ik vraag me toch af wie dan hoe mag beslissen.

Antwoord:

Uitgangspunt van de lijkbezorging is dat niet de nabestaanden zeggen wat er moet gebeuren (begraven of cremeren), maar de overledene. Voor zijn dood, natuurlijk.
In de wet is het principe vastgelegd dat de kinderen en andere nabestaanden de wens van de overledene dienen te volgen. Juist wanneer de nabestaanden zozeer van mening verschillen, is het van belang dat uw ouders zelf een keuze maken. Ook al kan het ze dan zelf niet zoveel schelen, ze moeten voorkomen dat de kinderen er onenigheid over krijgen.
Laat ze dus toch een keuze maken, die op schrift stellen (een eenvoudig handgeschreven, gedateerd en ondertekend briefje) en daarvan afschriften aan alle kinderen geven. Dan is de situatie duidelijk. Een dergelijke handelwijze had al in heel wat families onenigheid en soms zelfs rechtszaken kunnen voorkomen.

mr W.G.H.M. van der Putten

7 juli 1997

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE