Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik wil absoluut crematie


20 januari 2016

Vraag nummer: 44951

ben nederlandse woon in oud-beijerland ben 65 jaar mijn kinderen spanjaarden komen nooit hier weten de taal niet ik ga wel daar heen kan met mijn lage inkomen 650 euro aow niet bij kinderen gaan wonen heb hier aio aanvulling heb verder geen familie heb bij dela via internet aangegeven alleen crematie te willen heb geen testament naast telefoon liggen papieren met mijn wensen maar dit is niet genoeg hen de wet tegen zelfs als ik dood ben hoe kan ik het vastleggen dat ik gecremeerd wil worden om er zeker van te zijn en kan het binnen de 24 uur na overlijden?
bij voorbaat dank en vriendelijke groet XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb uw naam onder de vraag verwijderd. Niet heel Nederland hoeft uw wens te kennen.

U moet er voor zorgen dat bij uw overlijden een codicil wordt gevonden, waar u in schrijft dat u gecremeerd wilt worden. Een codicil is heel eenvoudig te maken: u moet zelf in een paar zinnen met de hand opschrijven, dat u gecremeerd wilt worden en wie de crematie moet uitvoeren. U moet dat briefje met de hand schrijven, anders is het niet rechtsgeldig. Een getypte of geprinte tekst kan iedereen maken; dat is geen bewijs. Alleen met de hand dus. En u moet er de datum op schrijven en uw handtekening moet er onder.

Als u onverwacht thuis overlijdt, moet het briefje thuis makkelijk te vinden zijn. Als u in een ziekenhuis wordt opgenomen moet u daar vertellen dat u thuis zo'n brief hebt liggen.

Als u verzekerd bent bij DELA, is het ook handig als men daar uw wens kent. Maar als iemand bij een verzekering zijn of haar wens deponeert, is dat geen rechtsgeldig codicil waar nabestaanden zich aan moeten houden.

Het is overigens niet mogelijk om binnen 24 uur na het overlijden gecremeerd te worden. Hooguit, in theorie, tussen 24 en 36 uur.
Maar dat is in de praktijk ook nagenoeg nooit te realiseren, want dan moet u op een werkdag tussen 08.00 uur en 08.30 uur overlijden. En moet er een arts naast uw bed staan die onmiddellijk een verklaring van overlijden uitschrijft, die de verklaring geeft aan een uitvaartondernemer die onder politiebegeleiding met loeiende sirenes naar het gemeentehuis vliegt om daar een verlof tot cremeren en een speciale vergunning van de burgemeester te vragen. Dan moet er niemand in de rij staan om ook iets van de afdeling Burgerzaken te willen. Dan komt er verlof tot cremeren.
Ook moet de burgemeester ook al klaar zitten en niets anders omhanden hebben en meteen advies en een concept-vergunning van een ambtenaar krijgen. Als dat allemaal geregeld is, is er vergunning voor een crematie binnen 36 uur.
Echter, in de wet staat dat een dergelijke vergunning pas na 24 uur in werking treedt om belanghebbenden de gelegenheid te geven om beroep aan te tekenen bij de Commissaris van de Koning. Dus de eerste 24 uur mag er per definitie niets gebeuren.
In het weekeinde en bij overlijden eind van de middag en 's avonds, gaat het allemaal sowieso niet lukken, want kan men nergens een verlof krijgen.
Maar een crematie binnen twee of drie dagen, als er geen zondag tussen zit, moet wel lukken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >