Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Erfenis: waar gaat alles heen?


25 november 2002

Vraag nummer: 1645  (oude nummer: 2010)

Thu Apr 19 23:11:14 2001

ik ben alleenstaand, als ik kom te overlijden waar gaan mijn bezittingen dan heen? hoe kan ik dit omzeilen? wat kost het om een testament op te stellen? als ik zelf iets op papier zet is dat dan ook rechtsgeldig? en aan welke eisen moet dit voldoen?
bij voorbaat dank,
k.leutscher

Antwoord:

Fri Apr 20 22:57:35 2001

Geachte heer of mevrouw,

Als u alleenstaand bent en u komt te overlijden, gaan uw bezittingen naar familieleden, als die er zijn, tot in de zesde graad. Eerst naar kinderen, dan naar ouders, broers/zussen, neven/nichten, achterneven/achternichten. Als er helemaal geen verwanten zijn en u geen andere bestemming hebt aangegeven, vervalt alles aan de Staat der Nederlanden.

Als u wilt omzeilen dat (verre) verwanten of uiteindelijk de Staat uw nalatenschap krijgt, dan moet u een testament maken waarin u anderen begunstigt. U kunt aan goede doelen schenken, zoals het Rode Kruis, Amnesty, de Nierstichting, noem maar op. Of u kunt een stichting oprichten die uw nalatenschap beheert en regelmatig nog uitkeringen aan goede (of slechte) doelen doet of die bijvoorbeeld uw (urnen)graf onderhoudt. Er kan van alles. Er is maar één voorwaarde: u moet het bij leven regelen.

Als u geen testament laat maken, maar iets anders op papier zet, is dat rechtsgeldig, vraagt u. Ja, dat is wel rechtsgeldig, maar werkt heel beperkt. U kunt zelf een brief schrijven, een codicil, waarin u wat persoonlijke zaken zoals sieraden vermaakt aan familie of vrienden en waarin u vastlegt of u wilt worden begraven of gecremeerd. Maar zo'n eigen papier is niet geldig voor spaargeld en een eigen huis.

Ik wil alleenstaanden (maar eigenlijk iedereen) aanraden om naar de notaris te gaan en een testament te laten maken. Wat dat tegenwoordig precies kost weet ik niet (mijn eigen testament is inmiddels al vele jaren oud), maar u kunt het gewoon bij een notaris vragen. En u kunt ook eens kijken op de site www.notaris.nl, waar nog veel meer andere nuttige informatie staat. Maar een testament is zijn geld (enkele honderden guldens denk ik) dubbel en dwars waard.

mr W.G.H.M. van der Putten

20 april 2001

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >