Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Doodswens

17 december 2016

Vraag nummer: 48669

Hoe kan ik me verzekeren dat mijn wil mbt uitvaart gerespecteert wordt,
ook al wilde mijn tot op heden in het vaderland verblijvende ouders of de overige familieleden het naar hun zin doen?
Ik ben geboren in een EU-lidstaat en heb de Nederlandse staatborgerschap niet.
Ben alleenstaande, ongehuwd, geen kinderen. Ingeval van mijn dood zou ik
in NL willen rusten, waar ik de laatste jaren gewoond heb. Is het mogelijk dat de urn met mijn as overhandigd wordt aan de door mij aangewezen persoon (en niet aan de bloedverwanten), ook al ben ik in geen formele relatie met haar? Hoe zou ik dit alles moeten regelen?

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is allemaal te regelen in een testament, waarin een onafhankelijke executeur wordt benoemd, die van u duidelijke instructies krijgt. Daarvoor moet u naar een notaris.

Of u wel of geen Nederlands staatsburger bent, is niet relevant. Iedereen in Nederland kan een testament maken. En volgens de wet heeft iedereen recht op het respecteren van zijn wensen ten aanzien van zijn uitvaart.

Aan wie u de as wilt geven, kunt u zelf beslissen. U moet alleen zorgen dat het duidelijk en in detail beschreven in uw testament staat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Kist of urn natuurlijk begraven op nieuwe natuurbegraafplaats Midden Limburg

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder