Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Cremeren na begraven? (Na begraven blijkt testament met keuze voor crematie te bestaan)


26 juli 2008

Vraag nummer: 5593  (oude nummer: 11119)

Onlangs is mijn schoonmoeder overleden en haar wens was begraven te worden. Zij is begraven maar nu doen (helaas) enkele kinderen moeilijk omdat in het testament stond dat ze gecremeerd wilde worden (dit bleek pas later). Bij het bespreken van de uitvaart is iedereen akkoord gegaan met begraven maar nu wordt er dus moeilijk over gedaan. Kan dit nog consequenties hebben en zo ja, welke?

Antwoord:

Geachte heer,

Natuurlijk kan dit consequenties hebben. U zegt dat het de wens van uw schoonmoeder was om begraven te worden. Maar hoe weet u dat?
Is het testament van eerdere of latere datum?
De stoffelijke resten van uw schoonmoeder kunnen opgegraven worden om alsnog te worden gecremeerd. (Zie de sub-rubriek Opgraven en herbegraven of cremeren). Eén of meer kinderen die de laatste wens van moeder willen volgen, kunnen dit vorderen en zelfs aan de rechter voorleggen.

Het is juridisch / wettelijk niet relevant dat bij het bespreken van de uitvaart iedereen akkoord is gegaan met begraven. De wet zegt dat de wens van de overledene gevolgd moet worden. Indien vast komt te staan dat de wens tot cremeren van latere datum is, en dus de laatste wens is, zou die (alsnog) gevolgd moeten worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >