Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Codicil over begraven (as van schoonouders in graf laatste partner)


14 november 2019

Vraag nummer: 59209

De ouders van mijn man zijn allebei overleden en gecremeerd. Mijn schoonvader had de laatste 8 jaar een relatie met samenlevingscontract. Nu heeft de partner in een codicil opgenomen dat ze na haar overlijden wil worden begraven en dat de as van mijn schoonvader en -moeder in haar graf worden uitgestrooid en mee begraven. Mijn man en zijn broer hebben hier veel moeite mee, zij willen de as op geboortegrond verstrooien. Ze willen de partner niet kwetsen en bespreken dit niet met haar. Ook is zij de erfgenaam van mijn schoonvader, mijn man en zwager erven pas na haar overlijden. Ze willen daarom ook geen ruzie. Mag de partner zelf beslissen over de as of mogen mijn man en zwager het codicil negeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zie het als een teken van genegenheid en betrokkenheid, dat de partner van uw schoonvader wil dat as van uw schoonvader en schoonmoeder in haar graf worden uitgestrooid en mee begraven. Maar als uw man en zijn broer dat niet wensen, hoeven ze het niet te doen.

Maar ik zou er nu geen woorden aan vuil maken. Als de partner gelukkig is met die gedachte, laat haar die gedachte dan hebben. Het heeft helemaal geen zin om er ruzie over te maken. Ruzie zou inderdaad ook de afwikkeling van de erfenis kunnen compliceren. Ook dat heeft geen zin.

Als het onderwerp ter sprake komt, kan uw man tegen de partner zeggen dat hij het een mooie gedachte vindt. Dan zegt hij nog niet dat hij het zal uitvoeren, als u begrijpt wat ik bedoel.

In de loop van de tijd kan het zo zijn dat uw man en zijn broer er anders over gaan denken en dat zij het wel prima vinden. Maar als hun gevoel er niet goed bij is, moeten ze het te zijner tijd gewoon niet doen. Er is niemand die hen er toe zal verplichten. Als kinderen van hun ouders hebben ze toch meer morele zeggenschap over hun as dan de laatste partner van hun vader.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE