Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Alleenstaande en laatste wens


11 februari 2010

Vraag nummer: 7306  (oude nummer: 15066)

geachte mevrouw, meneer
Ik ben alleenstaande en na mijn overlijden wil ik worden gecremeerd.
Ik heb geen contact meer met familie en ook geen vrienden welke ik daarmee kan of wil belasten.
uiteraard ben ik verzekerd maar deze keert uitsluitend een geldbedrag uit.
Bestaat er een organisatie waar ik mijn laatste wens kan vastleggen en kan machtigen deze uit te voeren.
mijn financiele situatie laat de optie van een notaris niet toe.
hoogachtend XX

Antwoord:

Geachte heer,

Het is jammer dat u een verzekering hebt die alleen een geldbedrag uitkeert. U had beter een verzekering kunnen hebben die ook verzorgt en regelt, zoals natura-uitvaartverzekeraars dat doen. Dan was dat puntje tenminste geregeld.

Ja, er zijn wel organisaties die als executeur optreden of daar in bemiddelen. Ik ken ze niet allemaal, want u vraag ligt eigenlijk op het terrein van het erfrecht en dus van de notaris. Deze adviesrubriek gaat alleen over de regels voor begraven en cremeren.

Ik meen dat het Humanistisch Verbond een regeling heeft om bij de afwikkeling van de nalatenschap te helpen. Daar zou u eens contact mee kunnen opnemen.

Ik hoorde onlangs van een uitstekend initiatief, de zogenaamde Nabestaandendesk. Zie www.denabestaandendesk.nl. Men richt zich vooral op hulp aan nabestaanden (terwijl u die nu juist niet heeft) bij de afwikkeling van een nalatenschap. Maar misschien heeft men ook een optie voor het geval die nabestaanden er juist niet zijn.
Een andere optie is www.nabestaandenplanner.nl.
Er zijn via internet waarschijnlijk nog wel meer bedrijven of instellingen te vinden die een nalatenschap willen afhandelen.

Alhoewel, u schrijft dat u geen contact hebt met familie. Dat betekent dat er wel familie is. In dat geval wordt familie toch erfgenaam. Misschien wilt u dat voorkomen, maar dat kan niet zonder testament.
Een testament kost natuurlijk geld, maar u ontkomt er waarschijnlijk niet aan om toch een testament te laten maken als u dingen anders wilt regelen. Alleen het aanstellen van een notaris als executeur is een relatief kostbare zaak. Ik moet u echter toch adviseren om met een notaris contact op te nemen voor advies (een kort eenvoudig advies is vaak kosteloos); waarschijnlijk kent deze ook alternatieven om anderen executeur te laten zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE