Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie kan de crematie aanvragen (vereenvoudiging formulierenberg)


10 april 2003

Vraag nummer: 2159  (oude nummer: 2566)

Geachte heer van der Putten,

Als een nabestaande met ons een uitvaart regelt dan moet hij een opdrachtformulier ondertekenen.
Kan hij/zij via dit formulier ons de opdracht geven om de crematie aan te vragen?
Hij/zij tekent nu twee formulieren, een voor de opdracht en een voor het aanvragen van de crematie (een door het crematorium verstrekt formulier)
Onze intentie is de om onze service uit te breiden en het de nabestaanden wat gemakkelijker te maken door Hem/haar een formulier te laten tekenen voor en het verzorgen van de uitvaart en het namens hen aanvragen van de crematie.

Met belangstelling hoor ik graag van u

Alvast vriendelijk bedankt

Bas de Boer

Antwoord:

Geachte heer,

Het is inderdaad mogelijk om één formulier te maken, waar alles op staat. Maar... ik zou u niet adviseren om dat ook te doen.

Als de opdrachtgever indirect een opdracht geeft, en u zelf bij het crematorium de aanvraag doet, dan gaat ú een risico lopen. Als de opdrachtgever bijvoorbeeld geheel of deels niet betaalt, bent u aansprakelijk voor de kosten van het crematorium. En dan moet u maar weer zien dat u de kosten kunt verhalen. Als er later mogelijk onenigheid is tussen nabestaanden over de asbestemming, kunt u er bij betrokken worden, omdat u de opdracht heeft verleend. Daar zit een uitvaartondernemer in de regel niet op te wachten.

Het is mogelijk het formulier zo in te richten, dat alle risico's worden uitgesloten en dat alle aspecten van het formulier van het crematorium zoals de asbestemming en het van toepassing zijn van hun algemene voorwaarden, geheel worden geïncorporeerd. Maar dat vereist een zorgvuldige formulering. Daardoor zal het formulier aan lengte per saldo nauwelijks winst opleveren. Een voordeel is alleen, dat de gegevens van de overledene en van de opdrachtgever niet 2 keer op 2 formulieren hoeven te worden ingevuld.

Maar dan zult u het héle formulier aan het crematorium moeten overleggen, anders is het niet rechtsgeldig. Die zien dan ook wat u overigens met de opdrachtgever hebt afgesproken, inclusief het kostenplaatje. Daar zitten zij niet op te wachten. Bovendien is het een inbreuk op de relatie tussen uw opdrachtgever en u, als derden er kennis van kunnen nemen. Er zit een privacy-aspect aan en een bedrijfsaspect, omdat derden inzage krijgen in de relatie tussen u en uw cliënt. Het valt op den duur op dat u bijvoorbeeld altijd een dure kist van merk X verkoopt, of dat u wel weinig aandacht besteedt aan opbaring, ik noem zo maar wat dingen. Dat gaat anderen gewoon niet aan.

Als u met meer dan 1 crematorium van doen hebt, dan hebt u een (klein) probleem, want dan moet je je formulier ook nog op meerdere crematoria toepasbaar maken. Of zelf meer soorten formulieren gebruiken. Dat maakt het voor uzelf moeilijker.

De bedoeling om alles eenvoudiger te maken is natuurlijk goed. Maar ik denk dat de nadelen groter zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

10 april 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE