Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie is verantwoordelijk voor het laten zakken van de kist?


21 mei 2004

Vraag nummer: 3132  (oude nummer: 4328)

Steeds vaker vermelden gemeentelijke begraafplaatsen dat de uitvaartonderneming verantwoordelijk is voor het laten zekken van de kist al dan niet met het liftje van de begraafplaats.
Is het niet zo dat de beheerder hiervoor verantwoordelijk is?

Antwoord:

Geachte heer,

Over het zakken van de kist en de verantwoordelijkheid daarvoor zijn reeds eerder vragen gesteld. En beantwoord. Zie in diverse sub-rubrieken. Of gebruik de functie 'Zoeken' boven aan het scherm met termen als Kist, Verantwoordelijk, Zakken, Graflift, Lift e.d. in verschillende combinaties.

Eindverantwoordelijk voor het begraven in het algemeen op een begraafplaats, is de houder. Maar die is niet verplicht om een lift ter beschikking te stellen (aan een uitvaartverzorger of nabestaanden).
Gebruikelijk is dat de begrafenisondernemer begraaft. Dat is ook de kern van het woord 'begrafenis', het begraven. Maar een uitvaartverzorger is aan de andere kant niet verplĂ­cht om te begraven. Als hij niet wil begraven en alleen andere dingen wil regelen, kan een andere ondernemer of de begraafplaats het begraafwerk doen. Als die andere ondernemer of de begraafplaats het doet, al dan niet met lift, komen daar natuurlijk kosten bij. Een begraafplaatshouder begraaft in de regel niet zelf.

Voor kleinere gemeentelijke begraafplaatsen loont de aanschaf van een graflift niet. Bovendien is er werk aan verbonden om de lift te plaatsen en weer te verwijderen. Dat zijn natuurlijk extra kosten. Als u die extra kosten graag betaalt, valt er met veel gemeenten wel over te praten om een lift aan te schaffen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >