Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wens overledene over betaling factuur geldig?


10 mei 2006

Vraag nummer: 4440  (oude nummer: 7974)

Beste meneer van der Putten,

Is het volgen van de wens van de overledene ook van toepassing op de betaling van de factuur?
En is het wettelijk mogelijk om betaling af te dwingen bij, in dit geval, familie omdat dit de wens was van de overledene? (door de opdrachtgever)
Zoniet draait 1 niet-familielid op voor de kosten van de uitvaart. Want opdrachtgever en geen toereikende nalatenschap.

Hopelijk is de vraag duidelijk. Alvast bedankt voor het antwoorden.
Met vriendelijke groet,

Vinada Drijver
Uitvaartbegeleiding De Iris

Antwoord:

Geachte mevrouw Drijver,

Dat is leuk gevonden van een overledene, om te willen dat persoon X betaalt. En het is ook wel te regelen, maar alleen via een testament en alleen als zeer uitdrukkelijk en duidelijk is bepaald dat de kosten van het deel van de erfenis van X of van het legaat van X af gaan. Dus 'zomaar' een wens die mondeling is uitgesproken of in een codicil staat, kan niet. Ook niet natuurlijk als die persoon geen erfgenaam is. Een persoon kan nooit zeggen dat iemand anders zijn uitvaart maar uit eigen zak moet betalen. De overledene kan niet zeggen dat X hem maar moet betalen als X niets erft. Dat gaat niet. Ik zou de rekening van mijn garage ook wel graag aan derden sturen... En een paar andere ook.

Maar dan is het nog een andere vraag, wat de uitvaartondernemer daar mee te maken heeft. Ik kan kort en duidelijk zijn: niets. De uitvaartondernemer heeft alleen te maken met de opdrachtgever, die staat met zijn of haar handtekening garant voor betaling van de kosten. Of de opdrachtgever die kosten kan verhalen op de persoon X die de overledene wenst, is iets wat de uitvaartondernemer niet aangaat. De opdrachtgever kan alleen op X verhalen als het bij testament geregeld is én X erfgenaam is die een voldoende grote erfenis krijgt. Als X de erfenis weigert, is hij nit gebonden.

Het is voor de uitvaartondernemer niet mogelijk om zelf de betaling van de factuur van X af te dwingen, als deze zelf geen opdrachtgever is. Er is geen rechtstreekse contractuele band tussen hen. Ook niet als X ergenaam is en er een duidelijk testament is. Dan moet het via de omweg van de opdrachtgever.

Als een niet-familielid de opdrachtgever is en de nalatenschap ontoereikend is, draait dit niet-familielid inderdaad op voor de kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >