Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwerpen nalatenschap ook van invloed op kosten uitvaart


2 oktober 2002

Vraag nummer: 1222  (oude nummer: 1563)

Sat Sep 25 08:41:29 1999

Wanneer nabestaanden de nalatenschap verwerpen, de begrafenis inmiddels is geweest, is het verwerpen van die nalatenschap ook van toepassing op de kosten van de uitvaart? U begrijpt dat wij dit inmiddels hebben meegemaakt. Als zoiets van te voren bekend zou zijn zou je als uitvaartondernemer toch zeggen: "Laat die overledene maar staan". Nu wordt misbruik gemaakt van goed vertrouwen, immers na de begrafenis komt de familie met een verhaal over schulden bij diverse instanties.

Antwoord:

Sun Sep 26 00:05:20 1999

Geachte heer,

De kinderen, ouders en soms ook de ex-echtgenoot, moeten de kosten van de uitvaart dragen, ook al verwerpen zij de nalatenschap.
In het Burgerlijk Wetboek is geregeld dat een aantal personen door hun familierelatie elkanders lasten moeten dragen, zoals de ouders de kosten van levensonderhoud van kinderen, en kinderen de kosten van de uitvaart van hun ouders.

Het maakt ook niet uit of de kinderen (of ouders) de kosten kunnen betalen of niet. Als zij de kosten niet kunnen dragen, kan een beroep op bijzondere bijstand worden gedaan.
Voorts merk ik op dat alle kosten in beginsel fiscaal aftrekbaar zijn, als buitengewone last van de inkomstenbelasting. Er geldt wel een drempel.
Personen die loonbelasting betalen kunnen ook geld van de fiscus terug vragen.

Als in dit geval uw opdrachtgevers weigeren te betalen, is er maar een advies: nog eens manen en wijzen op hun plichten en dan (2-3 weken later) direct door naar de kantonrechter. Dit is een simpele zaak.

mr W.G.H.M. van der Putten

26 september 1999

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >